Plzeňská radnice tu chce jejich vybudováním zlegalizovat živelné parkování aut, která tu nyní stojí na chodníku a najíždějí a vyjíždějí sem přes snížené obruby přechodů pro chodce.

Podle návrhu, který vypracovala Správa veřejného statku, vybuduje město sjezd ve směru od mostu Milénia do ulice U Ježíška.

Ta se stane v budoucnu jednosměrnou ke kostelíku a přibude jí chodník. Pod horní estakádou (přemostěním) ulice U Trati bude upraveno parkoviště pro 15 vozidel a dalších sedm stání vznikne podél ulice U Ježíška.

„Stání pak budou zahrnuta do zóny placeného parkování Petrohrad a přibude tu parkovací automat," potvrdil náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák.

Město si nechá zpracovat na tuto akci projekt za 150 tisíc korun, samotná stavba bude stát asi dva miliony korun.

Kromě těchto parkovacích míst hodlá podle Šimáka radnice prověřit také možnosti stání v patrových garážích pod mostem Milénia. Jde totiž o městský objekt, který radnice pronajímá.

„Parkování tu zajišťuje firma Blue Earth, které prostory pronajímá Správa veřejného statku. Smlouva je uzavřena na dobu určitou do 31. 12. 2025," uvedla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

V minulém týdnu tu byla téměř všechna místa obsazena, soukromá společnost tu nabízí hodinové stání za 25 korun, celý den tu vyjde na 150 korun.

Městský parkovací dům Rychtářka je proti těmto cenám mnohem levnější – hodina parkování tu vyjde na desetikorunu a celý den stojí 60 korun.

Nová parkovací místa

Vzniknou pod estakádou ulice U Trati, kde přibyde 15 stání, dalších sedm míst se vytvoří úpravou ulice U Ježíška. Stání budou zahrnuta do placené zóny Petrohrad a zpoplatněna. Vybudování bude stát dva miliony korun.