Zhruba osmadvacet metrů je vysoký smrk ztepilý, který letos ozdobí vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze. Do hlavního města poputuje z Plzeňského kraje, konkrétně z Holoubkova na Rokycansku. U tamní železniční trati bude stát ještě dva týdny.

Strom Praze věnuje Jeroným Colloredo – Mansfeld, potomek slavného rodu, na jehož pozemku smrk do úctyhodné výšky vyrostl.

„Majitel pozemků letos čistil celé okolí trati od různých dřevin, tohoto krásného stromu mu ale bylo líto. Nabídl nám ho a my jsme s radostí přijali. Byla by škoda, kdyby ho jen tak pokáceli na dřevo," říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Smrk má bezchybný vzhled, je díky nově vybudované cestě dobře dostupný pro těžkou techniku a především je zdravý. „V tuto chvíli ho ještě hlouběji zkoumají dendrologové z Masarykovy univerzity. Díky tomu se dozvíme i jeho stáří. Když strom ale viděli, informovali mě, že by vše mělo být v pořádku," doplňuje Hozák.

Strom pokácí 25. listopadu Jiří Vorlíček, mistr České republiky v práci s motorovou pilou. Trhy na Staroměstském náměstí začnou 1. prosince (kdy Pražané smrk také slavnostně rozsvítí) a skončí 1. ledna.