Červená, modrá, zelená a žlutá. Až na začátku příštího roku zanikne Vojenský újezd Brdy a stane se z něj stejnojmenná Chráněná krajinná oblast, je vlastně jisté, že nedočkaví turisté vezmou tamní lesy ztečí.

Vždyť zákaz vstupu tam platí od roku 1950 a třetí největší vojenský újezd v republice je kromě prakticky nedotčené přírody i díky tomu velkým lákadlem.

Aby se návštěvníci Brd v neznámém terénu co nejlépe zorientovali a nejsnáze si prohlédli místa, která za prohlédnutí stojí, chystá se Klub českých turistů Plzeňského kraje značit stezky nejen pro pěší. Podle předsedy klubu Josefa Sýkory se ale zatím nedá mluvit o žádných konkrétních návrzích. „Všechno je ve fázi příprav, jak se říká na papíře, a může se několikrát změnit," uvedl. „V současné době se snažíme od armády obstarat povolení pro automobily, které do újezdu odvezou naše značkaře a ti budou trasy tipovat," konstatoval.

Josef Sýkora proto zatím raději nechce ani naznačit, kudy by některé ze stezek mohly vést. Jisté však je, že kromě pěších v Brdech vzniknou také cyklostezky. „Je to jedna z priorit," potvrdil muž.

Nač se těšit
Vojenský újezd Brdy má rozlohu 260,08 km2, lesy zabírají 90 %
a mezi hlavní turistická lákadla patří například Padrťské rybníky z 16. st., v jejichž okolí roste
a žije řada chráněných rostlin
a živočichů, bunkr na vrchu Jordán známý třeba z filmu Obecná škola, lovecký zámeček Tři trubky, kulturní památku, nebo místo, kde stával zaniklý benediktinský klášter Teslín

V ideálním případě by vše dopadlo tak, že až 1. ledna vojenský újezd přestane existovat, budou v něm značky už připravené a turisté se po nich hned vydají. Jenže ideální případ nejspíše nenastane. „Příroda bude téměř jistě proti nám," pokračoval Sýkora.

V zimě se barevné značky na stromy a kameny zkrátka kreslit nedají.

„Takže budeme značit až po otevření újezdu. Ale kdy a jak rychle to půjde, těžko říct. Shodou okolností jsem teď byl v bývalém vojenském újezdu v Boleticích, který je otevřený už dva roky. Od té doby tam vznikly jen dvě trasy a ještě k tomu okružní," popsal předseda turistů.

Lidé zatím mohou jen hádat, kam je trasy zavedou. „Doufám, že Padrťské rybníky nevynechají. Spoustu pěkných míst v Brdech znám zatím jen z vyprávění táty, který tam sloužil. Už teď se tam vidím," těší se Karel Vácha.

V brdském újezdu mezitím intenzivně pracuje armáda. Na otevření a příval turistů ho připravují zejména pyrotechnici, kteří lesy čistí od výbušnin. Ani oni však nebudou do zániku vojenského újezdu hotovi. Očista bude dokončena do konce roku 2017. Vlastními silami ji provádí Armáda ČR, která vytvořila speciální odřad složený ze dvou prvků celkem o 93 osobách. Na konci letošního roku bude vyčištěno 57 procent prostoru, na konci roku 2016 to bude 89 procent," řekl už dříve mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.