Česká republika je oblíbeným cílem zahraničních turistů, jejich počet rok od roku roste. Plzeňský kraj není výjimkoua víc než jinde tu stoupá počet turistů z Číny a dalších asijských zemí.

„V prvním pololetí roku 2016 přijelo do Plzeňského kraje 3299 turistů z Číny, letos jich bylo 7904, což znamená meziroční nárůst téměř o 140 procent,“ vyčísluje ředitel plzeňské pobočky Českého statistického úřadu Miloslav Chlad. Číňané díky nárůstu dokonce předstihli i Slováky, jichž do kraje letos přijelo 6590, o dvě stě více než loni.

Na zvyšující se počet asijských návštěvníků reaguje i město Plzeň. Už dříve byly v informačním centru k dostání brožurky o Plzni v čínštině a japonštině, aktuálně vzniká nový překlad. „Do měsíce budeme mít i brožurku v korejštině, čímž reagujeme na aktuální trh,“ říká Helena Prokopová z organizace Plzeň – TURISMUS. Asijští turisté podle ní dříve jezdili hlavně do pivovaru, nyní už objevují i krásy města, takže je možné často vidět v centru skupinky s průvodcem.

Číňané cestují převážně prostřednictvím cestovních kanceláří a ve větších skupinách – chtějí mít vše zařízeno a o nic se nestarat. Z tohoto důvodu mívají v hledáčku hlavně velké hotely. „Číňanů k nám jezdí opravdu hodně, po Němcích a Rakušanech je to už nejpočetnější komunita,“ říká recepční z Hotelu Plzeň. Komunikace s Číňany bývá prý často složitější. „Pokud umí jinak než čínsky, jde o angličtinu, ovšem často na špatné úrovni,“ dodává.

Nárůst turist z ČínyZdroj: Deník

Problémy s nimi nebývají. „Na hotelu o nich skoro nevíme. Večer ani nejdou posedět do hotelové restaurace,“ zní z hotelu U Zvonu. Hoteliéři se shodují, že sem Číňané zrovna nejezdí utrácet peníze ve velkém – ptají se na ceny a snaží se ušetřit.

V prvním pololetí letošního roku navštívilo Plzeňský kraj celkem 324 tisíc hostů, z toho 204 tisíc Čechů a 110 tisíc cizinců. Oproti roku 2015 jde o nárůst téměř 47,5 tisíce, tedy 17 procent. Nejvíce zahraničních hostů je z Německa – v 1. pololetí 2017 jich přijelo více než 58 tisíc. Veškeré statistické údaje se opírají o údaje ubytovacích zařízení, ve skutečnosti kraj navštívilo turistů mnohem více – část hostů tu však nezůstává přes noc.