Více komerčních stánků chtějí mít v budoucnu na trzích na náměstí Republiky jejich organizátoři. Tvrdí, že lidé už o řemesla na trzích tolik nestojí. „Už se od nich nenakupuje jako dřív," jsou přesvědčeni Jaroslav Stroh-schneider a Emil Procházka z firmy Prostr Servis.

Vánočního trhu, který začne příští středu 27. listopadu a potrvá až do Vánoc, se ale skladba zatím nedotkne. Všech sto stánků je už prý obsazených a to podle smlouvy se třetím městským obvodem: 20% stánků bude s potravinami, 20% komerčních a 60% obsadí řemeslníci.

Nebudou prý chybět dva kováři, vánoční program, dřevěný betlém se 45 postavami v životní velikosti od řezbáře z Pradědu nebo nová zvonice. „Betlém je za tři miliony korun, osvětlení stojí statisíce korun, zvonice je za 300 tisíc korun," uvedl Stroh-schneider. Je přesvědčen o tom, že trhy jsou vedeny dobře. „Martinský trh navštívilo 25 tisíc lidí a nezaznamenali jsme na něj žádné stížnosti, naopak návštěvníci byli nadšeni," uvedl.

Jenže proti trhům tak, jak v současné době vypadají, se lidé ozývají. „Je to strašné. Jeden stánek nabízí nekvalitní ponožky, druhý nevkusné hrnky, třetí pouťový brak. Pěkné věci od skutečných řemeslníků tu až na výjimky nenajdete," prohlásila jedna z návštěvnic Marcela Kojanová. To ale organizátoři rozporují. „Nepouštíme sem vyloženou komerci, třeba záclony. I když to lidé chtějí více než drahý ručně vyrobený hrnek za 200 korun. Na ten se rádi podívají, ale za tu cenu ho nekoupí," míní Strohschneider.

Neskrývají, že vánoční trh je pro ně příležitost, jak vydělat. „Jsme podnikatelé, nebudeme na to přece doplácet," uvedl Emil Procházka. Poplatky, které vyberou od trhovců za stánky, jsou jejich příjmem, třetímu městskému obvodu ale platí za zábor veřejného prostranství, v případě vánočního trhu to jsou prý statisíce korun.

Na firmu Prostr Servis směřovalo i nařčení, že chtěla od prodejců peníze za stánek na černo a bez dokladů. „Měla jsem zájem na trzích prodávat šperky, organizátoři mi řekli cenu za stánek 48 tisíc korun bez dokladu, za prodej svíček 25 tisíc korun bez dokladu," tvrdí jedna z údajných zájemkyň o stánek, která poslala stížnost do redakce e-mailem. To ale organizátoři odmítají a tvrdí, že podají trestní oznámení.

Tkadlec nikoho nezajímá?

Místostarosta třetího městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) je se současnou podobou trhů spokojen. „Nemohu jim nic vytknout, dělají je tak, jak mají. Naopak přišli se zajímavými myšlenkami, jak trhy do budoucna vylepšit," prohlásil Neubauer s tím, že se tam plánují například gastrosoutěže, se kterými je obvod připraven i pomoci.

Trhy se podle Neubauera často ze strany úřadu kontrolují. „Chceme předejít případným problémům, kontrolujeme dodržování procent prodeje u stanovených sortimentů," dodal místostarosta. Žádné výrazné stížnosti od lidí na kvalitu trhů nezaznamenal.

„Lidé si chválí program, třeba při Martinských trzích přijel Martin na koni," uvedl Neubauer. I on poznamenal, že zájem o řemesla u veřejnosti opadá. „Neviděl jsem nikoho, že by ho zajímal třeba tkadlec u stavu," dodal.

Co platí trhovci

Obchodník s komerčním sortimentem zaplatí za stánek 400 Kč denně, řemeslník 300 korun. Při vánočním trhu zaplatí řemeslník 12 tisíc Kč za celý trh za jeden stánek, prodejce komerčního sortimentu má ceny individuální, obvykle vyšší o 20-30%.
(info od organizátora trhů spol. Prostr Servis)