Jenže tenhle stav netrval dlouho – v 17:45 hodin při sečtení 22 procent hlasů ji přeskočil Václav Šimánek (ČSSD). A i když mu Rutová ještě chvílemi dýchala na záda, už ho znovu nepředstihla. Do druhého kola tak postoupili Lumír Aschenbrenner a právě ředitel plzeňské fakultní nemocnice Šimánek. Miloslava Rutová, která se stala zastupitelkou na Slovanech i na velké plzeňské radnici, si z toho ale příliš velkou hlavu nedělá.

Co říkáte tomu, že jste nakonec skončila třetí?
Třetí místo nikdy není úplně akorát, ale myslím si, že i tak je to úspěch, protože ti dva, kteří jsou přede mnou, jsou v politice už strašně dlouho. Já jsem politikou byla nepolíbená do té doby, než jsem se stala členkou ANO. Opravdu jsem chtěla pomáhat hlavně Plzni. Moje pomoc je od srdce, a proto se budu angažovat v komunální politice, protože i tady na komunální úrovni je té práce dost.

Jste zklamaná?
To víte, že bych byla radši, kdybych mohla jít do druhého kola, ale takový je život. Určitě si kvůli tomu nebudu rvát vlasy, jsou důležitější věci na světě. Docela jsem spoléhala na ženský, protože ty prostě myslí jinak. A je mi docela líto, že nevyslyšely to, co jsem jim ve své kontaktní kampani chtěla předat. Opravdu jsem chtěla pro ty ženy něco udělat, aby byla v politice rovnováha.

Myslíte si, že se dalo něco udělat jinak?
Spolehla jsem se hlavně na kontaktní kampaň, oslovovali jsme obyvatele. Možná jsem udělala tu chybu, že jsem se zaměřila opravdu hlavně na ženy. Možná jsem se měla zaměřit i na ty chlapy.

Co bude to první, co v neděli uděláte?
Jsem předsedkyně oblasti, takže se sejdeme a probereme výsledky, kterých jsme dosáhli. Myslím, že na to, že jsme v komunálních volbách poprvé, to zdaleka není tak špatné i ve srovnání se zbytkem republiky.