„Máme dvakrát tolik zakázek na třešně, než tomu bylo ve stejném období loni,“ potvrdila Deníku Miloslava Pohanková z polánské palírny. Vliv počasí je podle ní více než znatelný. „Lidé si úrodu tento rok ale dobře ohlídali, a tak škody nejsou tak výrazné,“ vysvětluje.

Pro pálení se totiž hodí i plody, které střídavým vlivem tepla a vlhka popraskaly. Na mnoha místech ale sladkokyselé ovoce nestihlo úplně dozrát, což má na kvalitu třešňovice značný vliv. „Na pálení je potřeba, aby ovoce mělo co nejvyšší procento cukru. V nezralém ovoci ho ale příliš není,“ pokračuje Pohanková. Třešňovici však doporučuje jako lahodný nápoj se specifickou chutí i vůní. „Je to pálenka pro labužníky,“ dodává.

S výkupem a pálením třešní začali také v palírně v Nýřanech. I zde letošní úroda výrazně převyšuje loňská léta. „Lidé chodí neustále, protože třešně se rychle kazí, a je proto nutné je ihned po sklizni nechat zakvasit. Jedinou jejich nevýhodou je, že se musí předtím vypeckovat a zbavit stopek, což je při velkém množství docela náročné,“ vysvětluje Bedřich Voskovec z nýřanské palírny. Za třináct kilo třešní si odsud za sto třicet korun odnesete litr padesátiprocentní třešňovice. Samotný proces kvašení a následného pálení přitom v létě trvá zhruba měsíc.

Zatímco minulý rok byl pro peckoviny špatný, letos zahrádkáři ani provozovatelé palíren nešetří optimismem. „Ovocné stromy důkladně kontrolujeme a zatím situace vypadá příznivě. Úroda švestek a jablek by tento rok mohla být opravdu velmi dobrá, ale vše závisí na vývoji počasí, potřebovali bychom větší množství dešťových srážek, současné vlhké klima totiž nestačí,“ vyjádřila se vedoucí Sadu Nebílovy Jana Zikmundová.