Za pár týdnů 28. května se chtějí zúčastnit Škoda Fit půlmaratonu, v němž vyběhnou na trasu i známé osobnosti. Třeba bývalý šéf Škody Transportation Josef Bernard, olympijský medailista v triatlonu Jan Řehula či hokejisté Martin Straka a Michal Dvořák. „Obíháme celý kraj a snažíme se lidi pro běh získat," prohlásil Bernard. Sám běhá už pár let a připouští, že to je určitá kompenzace tvrdého pracovního tempa. „Běh je po celých dnech strávených v kancelářích dobrou kompenzací. Běh a kolo," říká Bernard. Sám je schopen vyběhnout s manželkou už ráno v pět. „Bereme si čelovky a vyrážíme," směje se. Tomu, že jsou sousedům na vesnici, kde bydlí, mnohdy pro smích a že si na ně ukazují podobně jako na Pražáky v teplákových soupravách ve Vesničce mé střediskové, se směje. „Je to tak. Musím ale říci, že mě táhne hlavně ona. Je urputná, sám bych tak brzo nevstal," dodává.

Začátečníkům radí, aby zkusili běh kombinovaný s chůzí dvakrát týdně po dvaceti minutách. Po třech týdnech se dá přidal asi pět minut a důležité je držet tempo, při němž lze ještě mluvit. Pokud přijde krizovka typu tohle není pro mě a běžecké boty už nenazuju, můžete klidně dva týdny vynechat. „Jenže vám to začne chybět, takže začnete zas," tvrdí Bernard.

Na skvrňanském oválu měl s sebou v sobotu i labradorku Árinku. Ta měla na těle připevněnou kamerku a snahu všech běžců snímala. „Bacha, bere to i zvuk," varoval je Bernard.

Na trať tentokrát nevyběhl hokejista Michal Dvořák, kterému prý v týmu Škoda Fit půlmaratonu přezdívají kvůli jeho funkci městského radního sportovní referent národního výboru. Zlé jazyky tvrdí, že tentokrát opravdu běžet nemohl, protože si při nedávném boxu v Souboji Titánů zlomil žebro.

Běžci ale byli naladěni pozitivně. Otázky typu proč běhají, nechtěli moc rozebírat. „Jak to myslíte, proč? Prostě běhám dvakrát týdně po deseti kilometrech kolem Radyně. Proč neřeším. Baví mě to," shrnula plzeňská gynekoložka Dana Holečková.