„Řidiče vychovávat neumíme. Bezpečnost pro děti. Jenom sobec nechce obchvat. Podporujeme jednání starosty a ŘSD. Transit teror – Chceme obchvat." Těmito hesly se vybavili obyvatelé Chválenic, Želčan i okolních obcí na nedělní protestní akci, která se konala na hlavní silnici z Plzně do Nepomuku. Nespokojení lidé v čele se členy spolku Obchvat Chválenic a Želčan chtěli upozornit na to, že jejich obcemi po rušné silnici projíždí jedno auto za druhým a dopravu se zatím nepodařilo odklonit.

A získat pozornost se jim opravdu podařilo. Počínaje 17. hodinou totiž třikrát po dobu deseti minut přecházeli po přechodu u chválenické školy. Řidiči museli chtě nechtě zastavit a měli dost času na to, aby si jejich hesla přečetli.

Řidiči museli počkat deset minut, než protest skončil. Lidé, kteří nepřetržitě přecházeli po přechodu, zase museli snášet pokřiky a troubení.Zdroj: DENÍK/Pavel KorelusNěkterým motoristům nevadilo počkat, jiným blokáda zahrála na nervy. Pokřikovali z otevřených oký-nek, troubili, otáčeli se a jeli jinudy. Když končila druhá protestní desetiminutovka a lidé přechod teprve opouštěli, trojice netrpělivých motorkářů už na něj vjížděla.

Chváleničtí jen s úsměvem kroutili hlavami. „Je tady sto dvacet přecházejících, třicet přihlížejících," spočítal účastníky jeden z pořadatelů akce.

Když se nepřecházelo, stáli lidé s transparenty mimo silnici a naslouchali předsedovi spolku Milanu Janovi, který do megafonu předčítal prohlášení.

Protest sledoval starosta Chválenic Pavel Kvídera, který byl rád, že se mezi naštvanými hesly objevila také hesla podpůrná. Zastupitelé totiž s protestem nesouhlasili, neboť Ředitelství silnic a dálnic je začátkem září informovalo, že v roce 2017 zahájí přípravné práce na obchvatu a blokáda by mohla vypadat spíše jako „nepřiměřený nátlakový akt".