Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem dnes sídlí na Bolevci, ale jeho akce lákají obyvatele z celé Plzně. Proto se Totem a jeho aktivity pro seniory, ovšem nejen pro ně, rozroste do dalších městských obvodů. Začne s tím už příští rok, ačkoliv v provizorních podmínkách.

Podle ředitelky Totemu Vlastimily Faiferlíkové se tato změna chystá od loňska, letos dostala jasnější obrysy. Jako první se budou příští rok s projekty centra setkávat obyvatelé Doubravky a Nové Hospody. Potíž je, že Totemu budou alespoň zpočátku chybět vlastní sídla a bude hostovat. „Na Doubravce jsme se domluvili s knihovnou, divadlem Pluto a sokolovnou, tam budeme mít zázemí. Budeme přivážet nejžádanější programy, přednášky, koncerty, cvičení a mezigenerační projekty,“ řekla.

Doubravečtí dostanou možnost zapojit se například do projektu Náhradní babička, jenž spojuje rodiny bez babiček s aktivními dobrovolnicemi nad 55 let. „Další mezigenerační projekt Sousedé plus spočívá ve vzájemné výpomoci. Lidé si 'platí' odpracovanými hodinami,“ popsala ředitelka.

Soutěž o nejkrásnější vánoční perníček
FOTOGALERIE: Jana vykouzlila z perníku anděla, v soutěži získala speciální cenu

Zatímco budou týmy z Totemu na Doubravku dojíždět, budou se hledat prostory, kde by se usídlily natrvalo. Ve hře je například jeden volný výměník Plzeňské teplárenské. Na Nové Hospodě to bude obdobně s tím rozdílem, že tam by se v sídlo Totemu mohla změnit jídelna v městském domě v Prostřední ulici. „Chystáme významné rekonstrukce a investici bychom mohli rozšířit o prostory pro Totem,“ řekl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Než se tak stane, bude Totem na Nové Hospodě v sokolovně.

Plzeň má na rozšíření Totemu v rozpočtu na rok 2018 připraveno 3,6 milionu korun, ale za ně se nic rekonstruovat nebude. „Jsou to provozní náklady na vybavení, obsazení lidmi a na fungování v těch prostorách,“ dodal Kotas s tím, že do budoucna by Totem měl mít pobočku ve čtyřech velkých obvodech, tím čtvrtým budou Slovany: „Uvažujeme o tom, že by sídlil v domě pro seniory, jehož stavba se chystá ve Chvojkových lomech.“

Jarda Hudec (uprostřed). Ředitel hudebních cen Žebřík  při loňském slavnostním vyhlášení  v areálu DEPO2015 spolu s Bárou Polákovou (vpravo)
Anketa Žebřík začne v lednu, lístky jsou už v prodeji