Živí jí totiž pečení dortů, a to ne ledajakých. S cukrářskou hmotou dokáže ve svém dortovém studiu v centru Plzně skutečně zázraky.

Pečení jí těšilo od malička, definitivně jeho kouzlu ovšem propadla před dvěma roky. „Postupně se z koníčku pečení stala práce,“ říká Buřičová, která v roce 2016 v soutěži „Svatební dort roku“ obsadila druhé místo v kategorii amatérů. Tím odstartovala její pracovní aktivita.

Fantazie klientů, kteří za ní přichází, je bezmezná – lidé si přejí sladké ledové království, pokémony, Toma a Jerryho, kulečník, vláček nebo Mimoně…

Na Buřičové je, aby pestrou škálu požadavků přetavila do svatebního či narozeninového dortu.

„Nikdy se mi ovšem nestalo, že bych přání zákazníka nedokázala splnit,“ zdůrazňuje cukrářka, která celý život pracovala jako prodavačka.

Jak dlouho trvá výroba jednoho dortu? „To je hodně individuální. Jednoduchý dort trvá tři až čtyři hodiny, ale ty složitější i tři dny. Protože samotná modelace figurky, kterou vždy začínám, zabere i osm hodin,“ pokračuje.

„Třeba dort s figurkami skupiny Kiss zabral celkem čtyři dny,“ vypočítává Buřičová, které občasně s modelací vypomáhá dcera.

„Hodně často ale musím odmítat zakázky. Každý dort chci dělat na sto procent,“ tvrdí žena, která loni vytvořila 333 dortů.

Základ dortů tvoří fondán (neboli cukrová hmota). „Používám jí místo marcipánu, který je nažloutlý a špatně se barví,“ vysvětluje Buřičová.

A jaké suroviny jsou pro cukrářku nezbytností? „Peču po domácku – používám vejce, máslo, cukr, žádné náhražky,“ upozorňuje.

A kde hledá Stanislava Buřičová recepty? „Víceméně jsou moje, sesbírané za léta. Akorát občas zabrouzdám na internetu pro něco modernějšího,“ usmívá se s tím, že část receptury pochází z rodinné „dílny“ – zdědila je totiž po babičce.

Co se týče ceny, menší dorty začínají na 1200 korunách. Možný je i bezlepkový dort nebo varianta pro lidi s cukrovkou.