Jedenáct tváří ze šesti různých stran. Tak vypadá nové složení zákonodárců z Plzeňského kraje. A šest z nich je ve Sněmovně nováčkem.

Plzeňský kraj má z celé republiky po Karlovarském kraji nejvyšší procentuální zastoupení žen, do Sněmov-ny se jich dostalo pět. Nej-mladším zástupcem kraje se stala podnikatelka Barbora Kořanová, nejstarší Miloslava Rutová (obě ANO), která obhájila poslanecký mandát. Věkový průměr všech zvolených poslanců v kraji je 47,4 roku. Pojďme si nyní jedenáct krajských zákonodárců blíže představit. 

Karla Šlechtová
Dosavadní ministryně pochází z Karlových Varů, v Plzni vystudovala ekonomii na Západočeské univerzitě. Od podzimu 2014 je v čele ministerstva pro místní rozvoj, kandidovala jako nestraník.
Před volbami kritizovala systém agenturního zaměstnávání. „Personální agentury dokonce nabírají už učně, tak moc chtějí pracovní sílu. Ti pak ani nedostudují,“ řekla s tím, že je třeba zpřísnění pravidel.

Karla Šlechtová (ANO)Zdroj: Deník / redakce

Jan Volný
58letý vystudovaný zootechnik obhájil post ve Sněmovně. Dlouhá léta žije v Chodové Plané na Tachovsku, kde byl místostarostou i starostou. Je krajským zastupitelem. Dva roky byl místopředsedou hnutí ANO.
Volný je velkým obhájcem EET. „Je to postavené ve prospěch všech obchodníků, od největších po nejmenší. Nejde o šikanu, nebude to zásadní zvětšení nákladů ani pracnosti,“ tvrdil před jejím spuštěním. 

Jan Volný (ANO)Zdroj: Deník / redakce

Miloslava Rutová
Pochází z Karlovarska, vystudovala speciální pedagogiku, je kinezioložka. Dvakrát neúspěšně kandidovala do Senátu. Poslankyní se stala po rezignaci Josefa Vozdeckého v lednu 2016, nyní mandát obhájila.
„Ženy jsou natolik schopné, aby mohly zastávat důležité funkce i bez kvót. I ve světě politiky, který byl dříve výhradně mužskou záležitostí, se ženy čím dál více dokáží prosadit samy,“ prohlásila pro Deník.

Miloslava Rutová (ANO)Zdroj: Deník / redakce

Barbora Kořanová
Vystudovala právnickou fakultu, ale podniká v oboru design interiérů. Od roku 2014 je zastupitelkou plzeňské čtvrti Slovany.
Před volbami 33letá Barbora Kořanová stejně jako většina politiků napříč stranami odmítla školné na veřejných vysokých školách. „Stát by měl umožnit občanům studovat,“ prohlásila. Zároveň dodala, že poslanec by měl vždy fungovat jako vyslanec regionu ve Sněmovně.

Barbora Kořanová (ANO)Zdroj: Deník / redakce

Kamal Farhan
Plzeňský rodák pracoval dvanáct let jako internista, později jako manažer. Od loňského ledna je 48letý lékař náměstkem ministra zdravotnictví.
„Budu podporovat kroky ministerstva, které povedou k prodloužení délky života,“ prohlásil krátce po svém jmenování Farhan. Také dodal, že si je vědom personální krize, která zasahuje nemocnice a projevuje se i v odlehlých venkovských oblastech.

Kamil Farhan (ANO)Zdroj: Deník / redakce

Martin Baxa
42letý náměstek hejtmana i primátora pro kulturu je v politice patnáct let, čtyři roky vedl Plzeň jako primátor. Povoláním je učitel, stále učí na gymnáziu.
„ODS se stala nejsilnější demokratickou stranou v kraji. Ale celkový výsledek voleb nás naplňuje smutkem a obavami,“ řekl krátce po sečtení hlasů. Do Sněmovny se dostal díky preferenčním hlasům; zda post poslance přijme, se prý rozhodne do několika týdnů.

Martin Baxa (ODS)Zdroj: Deník / redakce

Ilona Mauritzová
Vysokoškolská pedagožka před 15 lety založila soukromou vysokou zdravotnickou školu, která dnes patří pod Západočeskou univerzitu v Plzni. 57letá Plzeňanka stojí v jejím čele.
„Plzeň má sice výhodnou polohu, má dobře obsazené průmyslové zóny, ale nabídla málo příležitostí pro skutečně kvalifikovanou práci, naopak montoven pro nekvalifikované dělníky je tu příliš,“ řekla před volbami Mauritzová.

Ilona Mauritzová (ODS)Zdroj: Deník / redakce

Jana Levová
Čtyřicetiletá podnikatelka vede krajskou SPD od jejího založení loni v květnu. Rok je opoziční krajskou zastupitelkou a jako předsedkyně krajské sportovní komise se dle svých slov snaží o rozvoj sportů (včetně požárního) v obcích. Z pozice krajské předsedkyně SPD bojuje proti agenturnímu zaměstnávání cizinců.
Jana Levová před volbami prohlásila, že by i v případě úspěchu chtěla zůstat žít v Plzni.

Jana Levová (SPD)Zdroj: Deník / redakce

Lukáš Bartoň
Povoláním strojař, výzkumník, který vede Zkušebnu provozní pevnosti a únavové životnosti na Fakultě strojní ZČU. 36letý Plzeňan kandidoval do Sněmovny za Piráty podruhé.
„S nadsázkou se dá říci, že u mnoha státních institucí nás nyní stojí udělat výběrové řízení dle zákona více, než kdybychom si to bez 'výběrka' koupili rovnou od nejdražšího dodavatele,“ řekl Bartoň o úskalí zákona o veřejných zakázkách.

Lukáš Bartoň (Piráti)Zdroj: Deník / redakce

Jiří Valenta
Pracoval jako vychovatel, lektor a sportovní instruktor; v roce 1989 působil čtyři měsíce jako příslušník Státní bezpečnosti. 51letý Valenta dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu, poslancem je od roku 2013. Byl také krajským zastupitelem.
„KSČM převezme roli lídra v levicové části politického spektra a její volební zisk odhaduji kolem 15–16 procent a počet křesel ve sněmovně na 38-40,“ prohlásil Valenta letos v červenci.

Jiří Valenta (KSČM)Zdroj: Deník / redakce


Milan Chovanec
Absolvent právnické fakulty, účastník tzv. 'lánského puče' a od ledna 2014 ministr vnitra. 47letý politik z Plzně stál tři roky také v čele kraje, půl roku je pověřeným předsedou ČSSD.
Chovanec tvrdí, že by se příští vláda měla postarat hlavně o zvýšení nástupních platů u bezpečnostních sborů. „Stále jsme v situaci, kdy nastupují do služby a pracují za dvacet tisíc korun. Je složité ty lidi získávat,“ řekl Chovanec.

Milan Chovanec (ČSSD)Zdroj: Deník / redakce