Obce Vejprnice a Tlučná na severním Plzeňsku si po letech oddechly. Plzeňský kraj totiž na úseku silnice II/203 omezil těžkou tranzitní dopravu nad 12 tun a Správa a údržba silnic Plzeňského kraje (SÚSPK) tam už umístila zákazové cedule. Kamiony tak nyní nesmějí sjíždět z dálnice D5 u Úherec u Nýřan, musí pokračovat až do Plzně. Náklaďáky sjížděly z dálnice, aby se vyhnuly mýtným branám.

Chtěli jsme Barony trochu vážnější, vzpomíná Vydra
Chtěli jsme Barony trochu vážnější, vzpomíná Vydra

Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu v Plzni Dušana Pakandla byl zákaz těžké dopravy nezbytný. „Kamiony často sjížděly z dálnice D5 u Nýřan a pokračovaly přes Tlučnou a Vejprnice do Plzně, aby nemusely platit mýtné. Nákladních aut v těchto obcích projelo opravdu mnoho. Navíc svou vahou ničily silnice, tedy majetek Plzeňského kraje,“ vysvětlil Pakandl s tím, že v současné době tam už mohou sjíždět automobily nad 12 tun pouze v případě, když tam mají sídlo firmy, jedou vykládat nebo nakládat. „Nikdo jiný tam vjet nesmí,“ dodal Pakandl.

Omezení těžké dopravy si pochvalují hlavně lidé z dotčených obcí. „Byly dny, kdy se kvůli projíždějícím kamionům nedala přejít hlavní silnice. Stáli jsme tam kolikrát několik minut. Je to opravdu znát. Zmizel také hluk,“ řekla obyvatelka Vejprnic Hana Svobodová.

Její slova potvrdil také starosta Tlučné Jan Opl. „Rozdíl určitě vnímáme. Jsme rádi za každou změnu, která vede k větší bezpečnosti v obci. U hlavní silnice jsou na několika místech úzké chodníky a je pak velice nepříjemné, když se v tomto místě míjejí dva kamiony, nemluvě o tom, když děti v takovém provozu přecházely do školy,“ popsal starosta a dodal, že nevidí důvod, proč by měla nákladní doprava jezdit přes obce, když hned vedle vede dálnice. „Pořídili jsme si také kamerový systém, díky kterému můžeme zpětně zjistit, kdo zákaz porušil,“ uzavřel Opl.

Zákazové značky jsou v regionu ještě na silnici II/605 od Rokycan po Mýto k odbočce na dálnici D5. Jde o tzv. starou pražskou silnici z Prahy do Plzně.

Protest proti jadernému úložišti.
Ve Velkém Boru demonstrovali proti jadernému úložišti