Desetidenní letní Sportmanii odstartuje v pátek ve 20 hodin za Plazou akrobatka (jedna z nejlepších highlinerek na světě Anna Kuchařová), která se projde nad hlavami diváků na laně ve výšce 25 metrů nad zemí. Ze střechy Plazy prý slaní primátor Martin Zrzavecký, radní pro sport Petr Chvojka a hejtman Josef Bernard.

Od soboty už pak bude méně exhibic a více sportování. Sportmanie, která má podporovat t sport a zdravý životní styl, naváže na loňský Olympijský park, který za 16 dní navštívilo zhruba 110 tisíc lidí. Letos na návštěvníky čeká více než padesátka stanovišť s nejrůznějšími sporty rozdělenými do deseti sekcí jako vodní svět, lezecké a lanové centrum, fit park, sporty pro handicapované, střelecké sporty, kolektivní sporty, pálky a rakety, atletika, sporty na kolech, bojové sporty.

Největším lákadlem bude zřejmě Jump Aréna, největší outdorová sestava trampolín o rozměru 30 krát 15 metrů. Za Plazou vyroste lanové a lezecké centrum, Fit park, dětský koutek, sektory se střeleckými sporty, vodní svět s wakeboardingem, paddleboardingem a další. Lidé se mohou zúčastnit také běžeckých překážkových závodů Predator Run, kam je přihlášeno kolem 2000 účastníků, Predator Challenge a Predator Junior, besed se sportovci, přednášek o zdravém životním stylu.

„Připraveno je i každodenní ranní cvičení pod dohledem profesionálních lektorů a další zajímavosti. Na letošní organizaci se podílí 60 sportovních klubů z Plzně a okolí,“ řekl radní pro sport Petr Chvojka. Náklady na projekt jsou 5,5 milionu korun, přičemž částkou 1,5 milionu korun přispěje první plzeňský obvod a milionem korun Plzeňský kraj.

Wilsonův most
Wilsonův most se zavírá

Sportovní program doplní každý den odpoledne besedy se sportovními osobnostmi, které jsou jak pro zástupce místních sportovních klubů, tak i pro veřejnost.

„Přijede například jeden z nejlepších světových lezců a trojnásobný mistr světa Adam Ondra, dále profesionální český strongman závodící ve střední váze, nejsilnější muž Evropy a druhý nejsilnější muž světa Jiří Tkadlčík. Sportovní psycholog a osobní kouč mnoha českých top sportovců Marian Jelínek vystoupí společně s hokejovým reprezentantem, plzeňským odchovancem a novou posilou Montrealu Canadiens Jakubem Jeřábkem a mistrem světa v kickboxu Petrem Vondráčkem. Dále se představí čeští biatlonoví reprezentanti Veronika Vítková a Ondřej Moravec, olympijský medailista v triatlonu Jan Řehula, manažer české házenkářské reprezentace Karel Nocar či osobnost z manažerského prostředí Jan Mühlfeit,“ uvedl Filip Marian z magistrátního odboru sportu.

Návštěvníci se mohou rovněž těšit na řadu autogramiád, například s hráči fotbalu, hokeje a házené.