Vyvěsíme – nevyvěsíme. Po vzoru chytré horákyně, která byla oblečená i neoblečená zároveň, se chystá dát najevo sounáležitost s Tibetem utlačovaným komunistickou Čínou plzeňská radnice.

Tibetskou vlajku se sice nevyvěsit neodváží, stejně jako vloni ji ale vystrčí z okna své kanceláře náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) ji totiž odmítá nechat vlát na žerdi nad hlavním vchodem do radnice. Radnice má přitom platné usnesení městské rady z roku 2005, která vyvěšení tibetské vlajky schvaluje. „Za mě jako za primátora se to dodržovalo důsledně. Je-li to dnes jinak, vlajku vyvěšuji ze své kanceláře jako důležitý symbol svobody," řekl Baxa.

Tibet na Plzeňsku
• V celém Plzeňském kraji se k dnešní akci přihlásilo 49 radnic. V Plzni a na severním či jižním Plzeňsku zavlaje tibetská vlajka v těchto městech či obcích: Blovice, Bohy, Dýšina, Milínov, Mladý Smolivec, Nepomuk, Nevřeň, Nezdice, Obora, Plzeň, Plzeň 3, Plzeň 9 – Malesice, Plzeň 2 – Slovany, Přeštice, Rabštejn nad Střelou, Spálené Poříčí, Starý Plzenec, Stod, Třemošná, Všeruby a Zdemyslice.
• K úřadům se mohly přidávat také školy. Na jejich seznamu byla včera pouze 15. ZŠ Plzeň, Terezie Brzkové 35.
zdroj: www.lungta.cz 

Vyvěšením tibetské vlajky 10. března dávají lidé i instituce najevo svou podporu Tibetu proti čínské nadvládě, konkrétně proti krvavému potlačení povstání Tibeťanů 
v 50. letech minulého století. V Plzni vlajku jako první vyvěsil na slovanské radnici už před 18 lety starosta Lumír Aschenbrenner (ODS), v posledních letech se přidaly Malesice a letos poprvé z iniciativy tamní TOP 09 také úřad třetího městského obvodu.

Plzeňský kraj od nástupu ČSSD do vedení vlajku nevyvěšuje. Tehdejší hejtmanka Milada Emmerová nejdříve argumentovala tím, že budova nemá k vyvěšení vhodnou tyč, současný hejtman Václav Šlajs říká, že Tibet není jedinou zemí, kde jsou potlačovaná lidská práva a nevidí důvod k upřednostňování před jinými státy.

Podobně se na posledním jednání městského zastupitelstva vyjádřil i primátor Zrzavecký. „Doba se změnila. Je to symbol potlačování lidských práv, ale dnešní doba má jiná témata. Můžeme věšet vlajku syrskou nebo německou," prohlásil primátor.

Jenže na to se ozvala nejen opozice z TOP 09, ale i koaliční Občané patrioti. „Je alibismus věšet vlajku někde za rohem. Není dnes Plzeň, která byla vždycky revoluční, předpodělaná?" ptal se zastupitel Václav Chaloupek. Jeho kolega Ludvík Rösch primátorovi připomněl, že právě proto, že se doba posunula, je třeba vracet se v Evropě k tradicím a k pomoci slabšímu proti silnějším. „Je to otázka mravní. Ale vy dáváte přednost kšeftům, tak ať jde morálka k čertu," poukázal Rösch na Čínu jako ekonomickou velmoc.

TOP 09 trvá na tom, že platná usnesení, tedy i o vyvěšování tibetské vlajky, je třeba dodržovat. „Jestli máte pocit, že je to špatné usnesení, tak ho zrušte. A jestli chcete uctít práva v jiné části světa, tak s tím přijďte. Jinak je to alibismus a poklonkování Číně," prohlásil Michal Vozobule.

Právě bouřlivá debata na zastupitelstvu a postoj primátora Zrzaveckého se odrazila i na tom, že k vyvěšení vlajky letos přistupuje i třetí městský obvod. „My jsme to plánovali už dříve, ale teď jsme se rozhodli to dotáhnout," uvedl místostarosta trojky Radoslav Škarda (TOP 09). Starosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD) nadšen není, iniciativu topky ale zásadně nebrzdil.

Náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL) připomněl, že vyvěšování vlajky schválila v roce 2005 koalice ODS, KDU-ČSL a Pravé volby pro Plzeň. Zdůraznil, že i přes rozdílný pohled dnešních koaličních stran na evropské hodnoty vlajka na radnici viset bude. I když jen provizorně z jednoho okna.

Tibetská vlajka na Plzeňsku zavlaje na dvaceti městských i obecních úřadech. Například v historickém městečku Rabštejn nad Střelou ji poprvé vyvěsili v roce 2012 a letos už se zapojují do celorepublikového festivalu ProTibet. Tamní Info Café Četnická stanice bude v sobotu promítat dokumentární film Z nomáda nikým, za týden chystá cestovatelskou besedu.

Anketa: Jste pro vyvěšení tibetské vlajky?

Hlasovat můžete v anketě pod článkem

Václav Šlajs (ČSSD), hejtman
NE. Ve světě se děje ohromné množství nespravedlností a většina států ve světě je nedemokratických s totalitními či autoritářskými režimy, v nichž nejsou dodržována lidská práva. Proto kraj nebude upřednostňovat vyvěšení jedné vlajky. Museli bychom jich vyvěsit možná 150.

Martin Zrzavecký (ČSSD), primátor Plzně
NE. Tibetská vlajka je symbolem potlačování lidských práv, ale dnešní doba má jiná témata. Můžeme věšet vlajku syrskou nebo německou. 10. 3. zasedá městská rada a nad vchodem radnice bude viset prapor města Plzně.

Miroslav Brabec (ČSSD), starosta MO Plzeň 1
NE. Dělat z utlačování lidských práv nástroj mediálního zviditelnění není vhodné. Přál bych si, aby se v jakékoli části světa ctila lidská práva a právo na suverenitu státu a věřím, že existují jiné a vhodnější nástroje, jak Tibetu vyjádřit podporu – např. přispěním na obnovu bydlení po přírodní katastrofě.

Lumír Aschenbrenner (ODS), starosta MO Plzeň 2
ANO. Vyvěsíme, a to již poosmnácté. Důvod je stále stejný. Myslím, že náš národ obzvláště se svými vlastními historickými zkušenostmi s okupacemi by měl alespoň takto symbolicky připomenout okupaci Tibetu a porušování lidských práv.

Radoslav Škarda (TOP 09), místostarosta MO Plzeň 3
ANO. Politika je také o hodnotách a symbolech. Vyvěšením tibetské vlajky se jasně hlásíme k hodnotám lidství, k západním evropským hodnotám. Tibetské povstání je právě jedním ze symbolů boje proti porušování lidských práv, proto jsme se připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet.

Michal Chalupný (ČSSD), starosta MO Plzeň 4
NE. Na základě usnesení RMO Plzeň 4, které konstatuje, že městskému obvodu nepřísluší zasahovat do světových sporů, vlajku nevyvěšujeme.

VLAJKA PRO TIBET NA RADNICI V PLZNI VLÁT BUDE
(bohužel nikoliv na hlavní budově)

V roce 1949 bylo ve Lhase, hlavním městě Tibetu, násilně potlačeno povstání proti okupaci armádou komunisty ovládané Číny, které po sobě zanechalo 86 000 mrtvých Tibeťanů. Celonárodní povstání v Tibetu započalo v roce desátého výročí okupace - 10. března 1959, kdy v hlavním městě Tibetu – Lhase – propukla revolta odpůrců čínského komunistického režimu. Kořeny povstání pochází ale již z let 1950 - 1951, kdy Čínská armáda vnikla na tibetské území a nastolila okupační režim.

Postup komunistické Číny se tedy nijak zvlášť nelišil od postupu fašistického Německa na počátku druhé světové války. První velké konflikty mezi občany Tibetu a okupanty z komunistické Číny propukly již v roce 1956 v tibetských provinciích Amdo a Kham, celosvětovým symbolem tibetské revolty proti komunistickému režimu se stalo povstání v hlavním městě Lhase – tedy 10. březen. 1959. Tibetský odboj neskončil povstáním v roce 1949, ale trval v různých formách až do 70. let XX. století.

Při povstání v roce 1949 bylo zabito přes 86 000 Tibeťanů. Další byli nuceni odejít do exilu, mimo jiné i sám dalajlama Tändzin Gjamccho, který našel útočiště v indické Dharamsale.

Jako vyjádření solidarity s tibetským národem vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let dnes již celosvětové hnutí VLAJKA PRO TIBET, ke kterému se postupně připojují vyvěšením vlajek neziskové organizace, školy a radnice velkých měst i mnoha obcí. Z toho důvodu bývá každoročně celá událost připomínána kampaní Vlajka pro Tibet a vzpomínkovými akcemi.

Jako občan Slovan a člen zastupitelstva Plzeň 2 – Slovany mám velkou radost, že v Plzni se jako první k hnutí VLAJKA PRO TIBET připojila v roce 1998 slovanská radnice, tedy v době kdy radnici vedla koalice ODS, KDU-ČSL a ODA. Radnice města Plzně se k celosvětovému hnutí VLAJKA PRO TIBET připojila v roce 2005 – tedy v době, kdy radnici vedla koalice ODS, KDU-ČSL a PVP, která nalezla shodu nejen na řešení komunálních problémů, ale shodla se i na tom co jsou to EVROPSKÉ HODNOTY. Kromě toho, že po celé volební období byla 10. března VŽDY vyvěšena vlajka svobodného Tibetu, Rada města schválila svým usnesením „KAŽDOROČNÍ VYVĚŠOVÁNÍ Tibetské vlajky vždy v den výročí na budově radnice města Plzně v souvislosti s celosvětovou akcí VLAJKA PRO TIBET."

V roce 2010 navštívila Plzeň, na pozvání OHK Plzeňsko delegace z hlavního města Číny, jako náměstek primátora jsem měl možnost se s členy delegace setkat. Delegace se zástupci města Peking, pekingské univerzity a klíčových podniků přijela získat zkušenosti s odstátněním majetku, komunální politikou po roce 1989 a dopadů privatizací služeb na chod města. První dvě témata, o kterých jsem s delegací hovořil, byla LIDSKÁ PRÁVA V ČÍNĚ a OKUPACE TIBETU. Zástupci Pekingu tím nebyli nadšeni, ale respektovali, že pohled Evropy se výrazně liší.

Má smysl s představiteli čínských měst komunikovat, ale nemá žádný smysl jim podlézat. Má smysl prosazovat Evropské hodnoty, které se odvíjí od hodnot křesťanských. Když napíšete česky do googlu slova „evropské hodnoty" a naleznete přes 10 milionů odkazů!

Pokud chce Česká republika udržet EVROPSKÉ HODNOTY, musí její občané a především politici chápat, o jaké hodnoty jde. Mezi základní hodnoty patří názorová svoboda, svobodné vyznání víry a lidská práva.

Současná koalice na radnici se shodla na řešení komunálních problémů, bohužel nikoliv na pohledu na EVROPSKÉ HODNOTY. Což mne mrzí, ale právě kvůli HODNOTÁM jsou zastupitelé v různých politických stranách.

Jsem rád, že jsem se na tom, co jsou EVROPSKÉ HODNOTY, dokázal shodnout s kolegou náměstkem primátora Martinem Baxou již v roce 2015, a proto i v letošním roce, stejně jako v loni, 10. BŘEZNA 2016 BUDE VLAJKA PRO TIBET VLÁT I NA BUDOVĚ PLZEŇSKÉ RADNICE, mezi okny našich kanceláří, tedy nad náměstím Republiky.

Petr Náhlík, náměstek primátora města Plzně, předseda městské organizace KDU-ČSL v Plzni

TOP 09: Pro nás se doba nemění
Pro TOP 09 nejsou svoboda a lidská práva prázdné termíny. Proto se vedení městského obvodu Plzeň 3 připojí k podpoře Tibetu v jeho boji za svobodu a dne 10. března vyvěsí jeho vlajku.

„Tento krok je pro nás naprosto jasnou deklarací našich ideových hodnot, které jsou pevně ukotveny v euro-atlantické tradici," říká místostarosta Plzně 3 Radoslav Škarda (TOP 09).

TOP 09 také apeluje na Radu města Plzně, aby dle platného usnesení oficiálně vyvěsila vlajku na podporu svobodného Tibetu. Reaguje tak na postoj primátora Plzně, který na čtvrtečním zastupitelstvu odmítl vyvěsit tibetskou vlajku na plzeňské radnici s odvoláním na to, že doba prý se změnila. „ Svoboda a lidská práva pro nás nejsou prázdné termíny, které lze prodat za 30 stříbrných nebo medvěda pandu. S vyššími principy nelze kšeftovat, to by byla rozhodně cesta k zániku naší kultury," říká předseda plzeňské TOP 09 a radní obvodu Plzeň 3 Ondřej Ženíšek.

Eva Šafránková, krajská manažerka