Kvůli návštěvě fitness centra se k očkování rozhodla i třicetiletá Michaela z Plzně, která si příští týden půjde k praktikovi pro jednorázovou vakcínu Johnson. „Cvičení je koníček, bez kterého bych nemohla být. Nicméně vím, že i drtivá většina mých přátel se nechala naočkovat jen kvůli volnočasovým aktivitám. A to je špatně. Očkování není dobrovolné, ale jsme k němu fakticky donuceni,“ uvedla žena s tím, že covid prodělala na jaře. „Nechala jsem si naměřit protilátky, kterých mám dle mého lékaře dostatek. Doufám, že nebudu mít na vakcínu silnou reakci,“ uzavřela Plzeňanka.

Martin Baxa.
Baxa rezignuje na funkci primátora

Zájem o očkování výrazně vzrostl také na Domažlicku. Deníku to potvrdil administrátor očkovacího centra v Domažlicích Jan Barák. „Na lidi tlačí zaměstnavatelé, aby se nechali očkovat.Nejvíce se opatření dotýká pendlerů,“ sdělil ve čtvrtek odpoledne Barák. s tím, že fronty se před očkovacím centrem Domažlické nemocnice tvoří nejvíce kolem jedné hodiny po poledni.

V Domažlické nemocnici se lze nechat očkovat bez registrace: lidé od 16 let v pracovní den 8-12 a 13-15, mládež 12 až 15 let (v doprovoodu zákonného zástupcekaždé pondělí a středu 13 - 14 hod.

Neregistrovaní čekají

Další administrátorka z domažlického očkovacího místa pak Deníku řekla, že během čtvrtka zaznamenala mnoho neregistrovaných zájemců o vakcínu. „Někteří ale museli počkat, protože přednost mají registrovaní,“ poznamenala.

Vlastimil Volák.
V Techmanii končí ředitel Volák, instituce potřebuje restart

Osoby bez registrace si v Plzeňském kraji mohou nechat dát vakcínu v očkovacím místě Domažlické nemocnice a na EUC klinice v Plzni na Denisově nábřeží každý den. Fakultní nemocnice Plzeň a ostatní krajské nemocnice mají pak pro tyto klienty vyčleněné pátky.

Mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová informovala, že v regionu se v porovnání s ostatními kraji očkuje poměrně rychle a kapacity očkovacích míst se zatím rozšiřovat nebudou. „Nicméně už sbíráme data o kapacitě očkovacích míst, abychom mohli při zvýšeném zájmu rozšířit provozní hodiny,“ sdělila.

Podle Mertlové se do vakcinace zapojují také mobilní týmy, které jsou v kontaktu se starosty obcí a očkují rovněž v zařízeních sociálních služeb a také cizince, kteří v kraji pracují.