A možná i díky němu je z ní teď úspěšná reprezentantka, která sbírá medaile na všech možných závodech po republice.

„Byli jsme na nějaké lodi a já prý mamce skočila do vody bez rukávků a začala jsem plavat. Tak mě dala na plavání," směje se dnes čtrnáctiletá slečna, která od šesti let plave závodně. Prakticky to znamená, že je plavání jejím denním chlebem. Je členkou VŠ Slávia Plzeň a tréninky má každý den. „Během jednoho tréninku uplaveme tak šest kilometrů," říká Tereza. Pro představu to znamená přeplavat bazén na Slovanech hned 120x.

Tereza závodí v několika disciplínách včetně štafety, mezi její nejoblíbenější ale patří polohový závod na 400 metrů, v němž se střídají všechny čtyři styly – motýlek, znak, prsa a kraul.

Čtvrtým rokem Terezu Polcarovou trénuje Patrik Davídek. A jak přiznává, není to s ní občas jednoduché. Zvlášť teď, když je z ní teenagerka. „Terka je jako každá holka ve čtrnácti patnácti letech. Na všechno má svůj názor, je samozřejmě nejchytřejší. Ale po té plavecké stránce je hodně cílevědomá, soutěživá, je to rváč a bojovník. Na závodech umí prodat, co má natrénováno," chválí svou svěřenkyni Davídek.

Pro Terezu byla loňská sezona zatím nejúspěšnější. Mimo jiné se stala nejúspěšnějším sportovcem na Hrách VII. letní olympiády dětí a mládeže, které se v červnu konaly v Plzni, včera spolu s ostatními úspěšnými sportovci a trenéry Plzeňského kraje převzala na Krajském úřadě děkovný list. Ještě více si ale Tereza i její trenér Patrik cení účasti na Evropských hrách mládeže, které se v srpnu konaly v gruzínském městě Tbilisi. „I když tam nezaplavala nějaké zázračné výkony, úspěch bylo, že se vůbec kvalifikovala," říká Patrik Davídek.

Plavání sice Tereza miluje, občas už ale přemýšlela o tom, že s ním sekne. „Pak si ale vždycky vzpomenu na to, co mi dává – tedy radost a přátele, a pokračuju," podotýká úspěšná plavkyně, která se samozřejmě kvůli sportu musí i omezovat. Jak sama říká, ve vodě je každé kilo poznat.

A co bude dál? Nyní je Tereza Polcarová v posledním ročníku základní školy a bude se hlásit na soukromou podnikatelskou školu. Podle trenéra Davídka se u její plavecké budoucnosti bude chleba lámat tak za dva roky. „Má šanci dostat se vysoko. Teď je členkou české reprezentace mladších juniorů a důležité je, aby v reprezentaci zůstala i v dorostencích a případně seniorech," upozorňuje trenér.