„Nečekejte žádnou superudálost na focení. Zhruba 80metrový komín se nebude střílet ale rozebírat. Jen tato činnost bude stát 1,5 milionu,“ uvedl generální ředitel teplárny Tomáš Drápela.

Podle něj se pak teplárna pokusí přestěhovat Plzeňské služby, které sídlí v přilehlé administrativní budově, do svého areálu v Jatečí ulici a pozemek pod zbouranou výtopnou prodá. „Pokud nebude chtít pozemek koupit akcionář, tedy město, zprostředkuje jeho prodej nějaká realitní kancelář,“ doplnil ředitel s tím, že třetina pozemku celého dříve využívaného areálu už je prodaná. Plzeňská firma InterCora na ní bude stavět potraviny Plus.

PT převzala od státního podniku Teza v roce 1996 celkem pět výtopen. Ve všech už ukončila běžný provoz a postupně je likviduje. Jako první zanikly v roce 2002 lochotínská výtopna na Karlovarské třídě poblíž hostince U komína a provoz na Letné v Těšínské ulici.

Městská společnost chtěla zbourat i výtopnu na Světovaru. „Tam je ale propojená s objekty bývalého pivovaru, které by její zbourání poškodilo, a objekty jsou nějakým způsobem památkově chráněné, takže to není možné,“ vysvětluje Drápela.

Pátá výtopna je v Újezdě v Hrádecké ulici. PT si ji chce ještě tři roky ponechat jako záložní zdroj pro Doubravku. Ve čtvrtém obvodě totiž nejsou horkovody zokruhované a kdyby se stala havárie v teplárně, byla by Doubravka bez tepla. „Zdroj úplně odstavíme, až horkovody zokruhujeme. To bude tak za tři roky,“ říká dále šéf městské teplárny.

Pozemky pod výtopnami s výjimkou borské teplárna neprodává a prodávat nebude. Patří totiž městu.

PT výtopny likvidije, protože teplo z nich by dnes bylo velmi drahé. Jen nová ekologická daň by gigajoule tepla z výtopen prodražila o 10 až 15 korun. Plzeň prý už navíc výtopny nepotřebuje. Jsou tu dva velké zdroje, my a Plzeňská energetika. Navzájem jsme propojení a dokážeme se zálohovat,“ dodal Tomáš Drápela.