Science centrum totiž fungovalo posledních pár dní v testovacím provozu. Dnes se v Techmanii, která díky rekonstrukci za stovky milionů korun zvětšila svou plochu na trojnásobek, budou stříhat pásky, veřejnost se do prostor podívá až zítra.

Asi nejatraktivnější expozicí bude Člověk a zvíře, díky níž lidé poznají své schopnosti a smysly. A mohou se porovnat například s medúzou či aligátorem. „Prostorový zvuk si děti vyzkouší třeba na exponátu Najdi cvrčka, u něhož musí určit, odkud vychází jeho hlas," popisuje mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. Podobně je možné vyzkoušet zrak či hlas. Některé exponáty byly vyrobeny v Brně, jiné přicestovaly až z Nizozemí.

Práce v Techmanii trvaly dva roky, zavřená byla od loňského září. Nově budou využívány všechny tři části industriální budovy z roku 1916, v níž byla kdysi zbrojovka a později tu Škodovka vyráběla elektrické lokomotivy. První část tvoří tzv. odpočinková zóna s občerstvením, recepcí a klubovnami, ve druhé jsou expozice Člověk a zvíře nebo Obnovitelné zdroje energie. Této prostřední části vévodí kontroverzní Entropa Davida Černého, kterou před lety Techmania za deset milionů korun koupila.

Ve třetí části, tedy v původních prostorách, vzniklo pódium s hledištěm, je tu výstava hlavolamů Přijď na to či expozice Trendy v moderní dopravě. Sem také v průběhu letošního roku přibudou nové expozice Vodní svět (duben), další hlavolamy Mátoháček a Malá věda (červen/ červenec) a Filmohraní a Edutorium 2 (podzim). Teď je tu ale zatím vytyčená dráha pro vozítka segway, která využívají i plzeňští strážníci. „Ovládá se pouze nakláněním těla a vyzkoušet si ho tu budou moci dospělí i děti od osmi let," říká vedoucí vývojového oddělení Techmanie David Lobotka.

Největšími exponáty jsou tři historické lokomotivy a také historický trolejbus. „Parní lokomotiva Všudybylka z roku 1938, kterou máme nově zapůjčenou od Národního technického muzea v Praze, je poslední ze škodováckých lokomotiv této řady, která se dochovala v České republice," dodává Tomáš Moravec.

Techmania získala na rekonstrukci 577 milionů korun z Evropské unie, v této částce je ale zahrnuto i nové planetárium za cca 140 milionů Kč.