V obrovské hale, kde kdysi byla zbrojovka a později se tu vyráběly elektrické lokomotivy, jsou zatím prázdné prostory a dělníci dokončují stavební práce. Za pár dní se bude zrekonstruovaná hala science centra kolaudovat a až poté do Plzně dorazí první exponáty.

Návštěvníkům se prostory otevřou na Den učitelů, tedy 28. března. Rekonstrukcí se prostory zvětší více než třikrát, ze tří na deset tisíc metrů čtverečních. „V budově budou nejen samotné expozice, ale také restaurace, špičkově vybavené laboratoře, klubovny, recepce a zázemí pro personál," vyjmenovává mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

Až do začátku září byla zpřístupněna třetina budovy, nové budou expozice i v prostřední části. Třetí křídlo zabere odpočinková zóna s restaurací a recepcí, klubovny a laboratoře. Nad budoucí restaurací nyní vyrůstají soničtí ježci. „Jedná se o akustické podhledy zavěšené na ocelových lankách a konstrukcích. Poskytují vynikající zvukovou absorpci a zároveň zaujmou i díky svému originálnímu tvaru," vysvětluje technický manažer Techmanie Jiří Vlasák. Stejné zařízení už je i nad pódiem, kde lidé uvidí různé pokusy. Jen pódium a hlediště zatím chybí.

Kdo navštívil science centrum ještě před jeho zavřením, si může být jist, že prostory takřka nepozná. Kde dřív byl vchod a recepce, bude nová expozice Vodní svět se dvěma rameny řeky. „Jedno bude přírodní, druhé umělé s vodními mlýny. Lidé tu v praxi uvidí zákony hydromechaniky," vysvětluje Moravec.

Vodní svět bude jednou ze tří nových expozic, které Techmania nabídne hned od březnového otevření. Kromě ní se lidé mohou těšit na Člověka a zvíře a expozici Obnovitelné zdroje energie. Kromě toho se do prostor vrátí původní výstava Škoda a Edutorium – 60 původních exponátů zaměřených na fyziku, chemii a matematiku. Některé exponáty vznikají v Brně (např. Člověk a zvíře), ale například Vodní svět dorazí do Plzně až z Nizozemí.

Další interaktivní prvky přibudou v průběhu letošního roku. Od září například bude v provozu jedna z největších atrakcí – tzv. akrobatické kolo. „V šestimetrové výšce se děti i dospělí projedou na kole po laně," popisuje Moravec. Nebude čeho se bát (kromě výšky), lano bude ke kolu připevněno.

Techmania získala na rekonstrukci 577 milionů korun z Evropské unie, v této částce je ale zahrnuto i nové planetárium za cca 140 milionů Kč.

Co tu najdete

Březen: Původní Edutorium, expozice Škoda, Entropa, Vodní svět, Člověk a zvíře, Obnovitelné zdroje energie (solární, větrné elektrárny, jaderná energie)

Červen: Malá věda (pro nejmenší 3-7 let), v níž bude i skluzavka, rozšířená verze expozice hlavolamů Mátoháček

Podzim: Filmohraní (dvacítka exponátů zaměřená na TV a filmové triky), nové Edutorium (80 exponátů zaměřených na matematiku, fyziku, chemii, obsáhne kompletní učivo ZŠ a SŠ)