Nečtiny v tom roce zažily druhý ročník akce, díky níž je dodnes zdobí jedenáct pískovcových a dřevěných soch lidských vlastností.

Po šesti letech je tu rok 2015 a do severoplzeňské obce opět míří umělci.

Na domácí sochaře i jejich kolegy z Mexika, Dánska, Německa, Číny a Irska tentokrát čeká akce nazvaná Stezka andělů.

Sochaři letos nebudou pracovat na návsi, nýbrž v areálu kostela sv. Anny. Má to svůj důvod. „Během letošního sympozia totiž vznikne devět soch andělských bytostí, které se pak stanou součástí stezky vedoucí od kapličky Piety na jižním okraji Nečtin do areálu kostela sv. Anny a bývalého barokního špitálu čp.134," vysvětlil starosta.

Anděly budou sochaři vytvářet z bloků hořického pískovce. Začnou tuto neděli, kdy v 16:00 hodin sympozium oficiálně odstartuje, a hotová díla představí v sobotu 15. srpna.

Proč právě andělé? „Mohou být oporou na naší lidské pouti, zdrojem inspirací k životu a také ochránci před všude přítomným zlem. Ať už je to pravda a nebo naopak mylná představa, nemůže vytvoření devíti andělských ochránců naší obci uškodit," míní Křemenák.

Kdo přijede
Alberto Aragón Reyes (Mexiko)
Ruhul Amin Kajol (Dánsko)
Gustav Mayer(Německo)
Zhao Fei (Čína)
Sean McKenna (Irsko)
Lubomír Čmejla (ČR)
Bartoloměj Štěrba (ČR)
Jitka Stoklasová (ČR)
Marcel Stoklasa (ČR)

Zahraniční sochaři, kteří na Plzeňsko přijedou, Nečtiny dobře znají. Všichni s výjimkou Ira Seana McKenny se totiž zúčastnili už minulého sympozia a také jeho prvního ročníku v roce 2006.

Areál kostela sv. Anny momentálně obec za symbolickou jednu korunu pronajímá spolku Baroko v Čechách. „Jeho členové ho spolu se společností Plzeň 2015 oživují akcemi. Vše vyvrcholí v srpnu, kdy se v našem regionu bude konat festival 9 týdnů baroka," dodal starosta.