Poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu v Plzni by se měly od ledna příštího roku navýšit na více než dvojnásobek dosavadní částky. Podle radních se ceny zvyšují napříč všemi odvětvími, a tak je Plzeň nucena zvednout sazby za odvoz odpadu a náklady rozdělit rovným dílem mezi občany a město. Změna vyhlášky se však nelíbí opozici, podle které růst cen popírá původní myšlenku ulevit občanům.

Za odvoz odpadu vybere město v současnosti od občanů asi 50 milionů korun ročně. Pokud by návrh na podzim odsouhlasilo zastupitelstvo, získalo by město od příštího roku od obyvatel sto milionů, tedy zhruba polovinu celkových nákladů. Domácnost, která používá obvyklý 120 litrový kontejner, dosud platila za odpad zhruba sto korun měsíčně nyní by hradila o 120 korun více.

PADESÁT NA PADESÁT

Současné ceny za svoz odpadu stanovila vyhláška z roku 2014, která začala platit roku 2015. Od září téhož roku nakládá s komunálním odpadem městská společnost Čistá Plzeň, která svoz odpadu převzala po soukromých firmách. „Jsme nuceni zvýšit poplatky na dvojnásobek. Celkem 50 procent by za svoz odpadu platilo město a 50 procent občané,“ sdělil radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS). Nyní platí město 75 procent a občané 25 procent. „Obyvatelé teď mají nastavené ceny velmi výhodně. Chceme se navrátit k původním sazbám, kdy si občané sami domlouvali svoz odpadu. Po změně vyhlášky bychom byli v průměru ve srovnání s ostatními statutárními městy,“ uvedl Šlouf.

„Z dlouhodobého hlediska si myslím, že nárůst cen není nijak dramatický. Důležité je také říci, že před deseti lety byly zpoplatněné i sběrné dvory, které jsou dnes pro občany Plzně zdarma,“ dodal.

Ceny se dnes odvíjejí podle velikosti nádoby a četnosti svozu. „Téměř každý rodinný domek má 120 litrové kontejnery, které jsou nejběžnější, a svozy objednané 52 krát ročně, tedy jednou za týden,“ vysvětlil Šlouf.

KRITIKA OD OPOZICE

Lídra plzeňských Pirátů Pavla Bosáka návrh nepřekvapil. „Před čtyřmi roky, kdy vyhláška vznikla, vyřklo město populistický slib, že bude za svoz odpadu platit více než občané. Bylo jasné, že si to nemůže dovolit. Navýšení je příliš prudké, mělo by se postupovat citlivěji a snažit se hledat úspory a způsob, jak náklady snižovat,“ řekl. „Pro občany to bude rána, návrh se mi nelíbí. Ceny byly jasně podhodnocené, byla to jen hra na občany. Město popírá strategii z roku 2014. Budu chtít vysvětlení, jestli je nezbytné zvednout cenu o sto procent,“dodal zastupitel Václav Štekl (KSČM).

Martin Baxa popřál legendárnímu cestovateli ke stým narozeninám.
Primátor navštívil Zikmunda