V naší blízkosti zkolabuje člověk… Dochází k zástavě oběhu, pacient nedýchá. Voláme záchrannou službu. Jak si však poradit do jejího příjezdu? 

Na tuto otázku odpovídali krajští zdravotničtí záchranáři dětem ze škol i široké veřejnosti během Světového dne záchrany života, který se letos v Plzni uskutečnil 10. října 2019. V sídle ZZS PK na Klatovské třídě 200i bylo opravdu rušno. Kolem poledne si laickou resuscitaci přijel osobně vyzkoušet také  hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard společně s vedoucím Odboru zdravotnictví KÚ PK Janem Karáskem.

„Zjistil jsem, že laická resuscitace sice vypadá jednoduše, ale vyžaduje opravdu dobrou fyzičku,“ konstatoval hejtman Josef Bernard, který aktivně pravidelně sportuje. „Stlačovat hrudník ve správném tempu není snadné, ale většina dětí to zvládla na výbornou,“ doplnil Josef Bernard. 

Náhlá zástava oběhu přichází často bez varování a postihuje nejen staré lidi, ale často třeba i mladé sportovce. V nedávné minulosti veřejnost zaznamenala například několik náhlých úmrtí mladých fotbalistů. Proto vznikl za podpory Evropského parlamentu před léty Evropský den záchrany života, který se v roce 2018 proměnil ve svojí globální variantu a od loňska se tak rozšířil do celého světa. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o potřebě výuky laické KPR, jak u dětí na základních školách, tak u široké veřejnosti. Dojde-li totiž k zástavě oběhu, srdce přestane pumpovat do těla krev, orgány a tkáně nejsou okysličovány. Už po pěti minutách bez kyslíku se začnou na mozku projevovat nezvratné změny. Není na co čekat, každá vteřina se počítá. Je potřeba zahájit resuscitaci a začít bojovat o život… Profesionální záchranáři jsou jistě už na cestě, ovšem než dorazí, je nutné začít stlačovat hrudník. 

Letošní kampaň má podtitul „Restart a Heart day - All Citizens of the World can save a life!“, čili "Den restartu srdce - aneb kdokoli na světě může zachránit lidský život". Po celý den se dětem ze škol  i veřejnosti věnovali zkušení záchranáři pod vedením vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK Ivany Krsové. Návštěvníci si následně prohlédli také ostré zásahové sanitky krajských záchranářů a zdravotnické operační středisko, kam směřují všechny tísňové hovory z linky 155.

Vítězslav Sladký