Takže když Plzeňský kraj přišel s nápadem na Centrum baroka, které by pomohlo tento styl poznávat, bylo nasnadě, kde se zabydlí.

V areálu, v němž už sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska, funguje centrum od sředy.

Jeho vznik iniciovala vedoucí krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alena Svobodová. O expozici Baroko a jeho svět, jež představuje především architekturu Jana Blažeje Santiniho na Plzeňsku, řekla: „Je zaměřena na odkaz doby, která výrazným způsobem poznamenala českou krajinu i duši lidí."

Velký zájem o baroko vzbudil loňský program Plzně, Evropského hlavního města kultury.

Centrum má prostřednictvím přednášek a dalších akcí vzdělávat laickou i odbornou veřejnost. Pak baroko podle ředitelky muzea Ireny Bukačové snad přestane být zváno dobou temna. „Baroku se tak říká ne pro to, že to byla špatná doba, ale proto, že o něm málo víme," tvrdí.

Kromě vlastních materiálů bude muzeum nabízet i další.

Centrum navázalo spolupráci například s Ústavem dějin umění či katedrou archivnictví Univerzity Karlovy. Tamní docent Zdeněk Hojda nabídl pomoc při hledání a vydávání historických pramenů. „I to je jedna z oblastí, které se má Centrum baroka věnovat. Mohou na ní spolupracovat i naši studenti," navrhl s tím, že katedra bude pomáhat též s organizací výstav a seminářů.

n Včerejším zahajovacím koncertem v kostele Zvěstování Panny Marie v Mariánské Týnici začal Letní barokní festival. Seriál akcí navazuje na loňských 9 týdnů baroka a po celém Plzeňském kraji se během něj až do srpna uskuteční desítky koncertů, divadelních představení, liturgií…

Začal Letní barokní festival
Nejbohatší program budou mít Barokní slavnosti:
• 15. července, Muzeum Českého lesa Tachov
• 22. července, Zámek Hrádek u Sušice
• 20. srpna, Zámek Zelená Hora u Nepomuka
• 26. srpna, Manětín
více informací na www.baroko2016.cz a také na www.zapadoceskebaroko.cz