Pranostika říká, že svatý Martin přijíždí na bílém koni. Zároveň se 11. listopad už tradičně spojuje se svatomartinským vínem, husou či martinskými rohlíky. Ale jak tyto tradice vůbec vznikly?
Svatý Martin, původně Martin z Tours, je reálná postava ze 4. století, byl to římský voják, poustevník a biskup. Podle legendy se Martin choval skromně a pokorně, což dokazuje i symbolický čin, který ho proslavil. Jednou v zimě se vracel do vojenského tábora a před branami ho oslovil promrzlý, téměř nahý žebrák. Martin u sebe neměl ani jídlo, ale rozpůlil svůj plášť a polovinu mu věnoval. Druhý den se mu zjevil Kristus oděný do poloviny pláště. Díky této události byl Martin později svatořečen.
Ovšem není pravda, že by Martin jezdil na bílém koni, toto spojení je symbolické. Bělouš značí hlavně to, že v době, kdy tento světec slaví svůj svátek, zpravidla padal sníh a neodvratně se blížila zima.
Svátek jídla a pití
Ovšem pro stále více lidí je 11. listopad spjat s jídlem a pitím. „Svatomartinská vína symbolicky otevírají nový ročník a mezi zákazníky se těší velké a stále stoupající oblibě," potvrzuje mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko. Tato vína jsou prvními víny ročníku a jsou na ně zvědavi výrobci i konzumenti. Tradice praví, že bychom si jím měli přiťuknout právě dnes přesně v 11 hodin. Svatomartinská vína mívají nižší obsah alkoholu a měla by se zkonzumovat nejpozději do jara, pak mohou ztratit svou chuť i svěžest.
Jídlo, pití a slavení se však ke dni svatého Martina vážou odnepaměti. Tou dobou čeledi končívala služba a dostávala mzdu, konala se posvícení, výroční trhy, příbuzní a přátelé se scházeli, povídali si a slavili. A pekly se husy na různé způsoby.
Proč k Martinovi patří právě husy? Legenda říká, že při své skromnosti nechtěl přijmout hodnost biskupa v Tours a schoval se mezi hejno hus. Ty jej svým kejháním prozradily. Jiná verze spojení vysvětluje tím, že husy svatého Martina při kázání rušily svým kejháním a on je odsoudil. Za své provinění končí husy od té doby na pekáči.
Sladká tečka: Domácí škubánky dle šéfkuchaře
Na svatomartinské hody láká letos také Restaurant 12 v Kopeckého sadech. Přípravu domácích škubánků se švestkovou omáčkou se slivovicí popsal Deníku šéfkuchař Pavel Zíka.
To, že ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří nejrůznější husí pokrmy a mladé víno, netřeba zdůrazňovat, ale co taková sladká tečka na závěr? My jsme v naší restauraci pro tuto příležitost zvolili typicky český dezert, škubánky se švestkovou omáčkou se slivovicí. Na 4 porce budeme potřebovat 800g brambor, které oškrábané a osolené uvaříme. Poté téměř všechnu vodu slijeme a brambory zasypeme 230g hrubé mouky, vše rozmačkáme v tuhou hmotu. Z té tvoříme lžící malé kousky, škubánky. Na omáčku budeme potřebovat kelímek povidel, které smícháme s 2dl vody a provaříme. Nejlépe den předem si namočíme do 1dl slivovice hrst sušených švestek, ty pak i se slivovicí přimícháme na závěr do povidlové omáčky, aby se nám nevyvařil alkohol. Hotové škubánky servírujeme se švestkovou omáčkou, přelité máslem a posypané cukrem a mákem. Nezbývá než popřát dobrou chuť a pěkné prožití svátku svatého Martina.
Pavel Zíka, šéfkuchař Restaurant 12
Anketa: Jak oslavíte svůj svátek, Martinové?
Martin Stránský, plzeňský herec a dabér
Posledních pár let se mi slavení podle mého gusta moc nedaří a jinak to nebude ani letos. Vždycky zkouším v divadle a o svatomartinském vínu 11. 11. v 11 hodin si můžu nechat leda tak zdát. Ale není vyloučeno, že si ho otevřu večer. (smích) Věřím, že by letos mohla klapnout i nějaká ta pečená husička, i když se zpožděním. V sobotu sice jedu na zájezd, ale neděle vypadá nadějně, to bychom si ji doma mohli dát.
Martin Brejcha, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje
Jako řidič rychlé záchranné služby budu letos trávit svůj svátek netradičně v práci, jelikož mám 11. listopadu noční službu. Svátek tradičně slavím v rodinném kruhu, v sobotu v poledne nás čeká pečená svatomartinská husa na červeném víně, kterou s manželkou každý rok připravujeme. Namísto svatomartinského vína si ale ke slavnostnímu obědu dávám raději pivo.
Martin Zrzavecký, primátor Plzně
Přes den budu pracovat. 11. 11. v 11 hodin totiž máme velké jednání ohledně zaměstnanosti, pracovních agentur a lidí bez domova. Takže v okamžiku, kdy někteří budou otvírat lahev svatomartinského vína, budu já pracovat. Ale doufám, že se dostanu večer na chalupu a do hospůdky, kde si dám nějaké pivo. Mohl bych zajít i na svatomartinskou husu, mám ji rád. Když mi vyjde čas, někam si na ni během dne dojedu.
Martin Šetlík, trenér házenkářů Talentu
Svůj svátek slavím svatomartinskou husou a vínem s rodinou. V rodině jsme dva Martinové a podle toho máme ten svátek tak postavený. Jelikož bydlím v Plzenci, tak většinou beru kolekci všech tří druhů svatomartinských vín. Husu si nechávám dělat a přivézt z restaurace. Už si nepamatuji, jak jsem slavil před deseti lety, ale v poslední době probíhá oslava stejně.