V areálu sedleckých dobrovolných hasičů vládla po sobotním poledni zase po roce velmi veselá nálada. Před klubovnou se sešly maškary.

Ještě upravit kostým, nalíčit se, pak společné foto. Převzít klíč od obce a jde se na to. Kapela začala hrát a průvod vyšel.

Sedlecký masopust patří rok co rok k těm nejčasnějším a na Plzeňsku vlastně zahajuje sezonu. Vždy je nač se dívat, osvědčené masky v průvodu zůstávají, nové se k nim přidávají. Velký úspěch letos sklízela například lahev rumu nebo vlk přestrojený za babičku, líbili se také koně - živí (včetně jednorožce) i jeden látkový.

Nejpodstatnější změnou oproti loňskému roku ovšem bylo, že tentokrát nasněžilo, a to pořádně. "Alespoň není sněhulákovi smutno," utahovaly si z jedné masky její kolegyně. Dobrá zábava, hudba, zpěv, jídlo, pití. Toho všeho se sedlecké maškary i lidé, kteří jim otevřeli, pohostili je a pak třeba šli kus cesty s nimi, dočkali.

Řidiči, zaplať!

A samozřejmě nebyl by to masopust, kdyby masky také nevybíraly mýtné od řidičů projíždějících vsí nebo kdyby nechtěly zastavovat a pokutovat ty, kteří si zapomněli rozsvítit. Od toho byli v průvodu esenbák, Fantomas v uniformě a také dopravní policista.

Když se průvod pozdě odpoledne vrátil zpět k hasičům, čekala na jeho účastníky další zábava, tentokrát za odměnu.

Kromě Sedlce se v sobotu maškarní průvod vyřádil například v Dýšině a během nadcházejících víkendů budou maškary k vidění v dalších obcích regionu.