Moderní kulturně-společenské zařízení Malesický Dvůr s velkým sálem využívaným i jako sportovní hala, s dvoupatrovou restaurací, salonkem a dvorem se otevíralo krátce před komunálními volbami v roce 2010. Zaznívala tehdy slova o tom, že komplex bude sloužit nejen Malesickým, ale i lidem z okolí a budou se zde odehrávat i akce v rámci evropského města kultury 2015.

A realita? Budova za více než 42 milionů je víc zavřená než otevřená. Podnikání zde už vzdalo několik nájemců, protože se neuživili. Objekt má vysoké režijní náklady, nenavštěvuje ho dost lidí a navíc správně nefunguje jeho čistička odpadních vod a kanalizace v obci není.
Poslední z nájemců to zabalil na začátku léta. Zavřel hospodu, objedná-li se někdo, odemyká mu pouze sál. Tam sice chodí lidi sportovat, jenže sama o sobě tělocvična dlouhodobě fungovat nemůže. Pokud Malesice nenajdou nového nájemce, objeví se petlice na vratech i tam.

„Do hospody nikdo nechodil, vlastně mě potopila," prohlásil Jaroslav Svoboda, který si zařízení loni pronajal. Ze začátku vařil, ale provoz se neujal a místní si do restaurace cestu nenašli. „Než by šli na večeři k nám, jeli raději do Plzně. Také podpora obce není skoro žádná. Mohly by se tu konat akce pro seniory nebo děti, ale nekonají se," dodává Svoboda, který má Malesický Dvůr obci předat tento týden.

Co bude od 1. září, není jasné. „Vyvěsili jsme záměr objekt pronajmout," řekl starosta Malesic Miroslav Cudlman (KDU-ČSL). Nabídka ale platí pro objekt jako celek, tedy včetně restaurace pro 60 hostů, kuchyně se zařízením za dva miliony korun, sálu o ploše více než 500 metrů, salonku s 35 místy a zázemím o výměře 165 metrů, dvorem, terasou a také parkovištěm.

V červnu se objevil jeden zájemce, ale když se dozvěděl, jak vysoká je režie a že bude muset hradit i drahé revize a pojištění, žádost stáhl.

Bývalý starosta Malesic Jiří Vaňourek (ODS), za nějž se Malesický Dvůr stavěl, připomněl, že pro něj tehdy hlasovalo všech devět malesických zastupitelů.

„Primátor Šneberger kdysi zastával teorii ´velké Plzně´ a nabídka Malesicím k připojení byla vykompenzována právě touto stavbou," říká Vaňourek. Malovat plány se začaly na jaře 2007, na podzim 2010 bylo hotovo. Cena 42 milionů bez DPH.

„Jen opěrná zeď , která Malesický Dvůr odděluje od ostatních pozemků, stála čtyři miliony," dodal Vaňourek.

Sám je přesvědčen o tom, že řešením by bylo přebudovat část objektu na byt pro budoucího správce. Ten by mohl rozjet polední provoz restaurace s obědy, zároveň by spravoval sportovní zázemí, o nějž mezi lidmi zájem je a večer by fungovalo jen občerstvení s pivem a studenou kuchyní.