Rušnou turistickou sezonu letos očekávají na Šumavě. Vedení národního parku (NP) posiluje hlídky na nejnavštěvovanějších místech a počítá s tím, že za neukázněné chování turistů bude udělovat pokuty v řádech tisíců korun.

Mluvčí NP Jan Dvořák informoval, že meziroční nárůst turistů se pohybuje okolo 15 procent. „V roce 2019 nás navštívily necelé dva miliony lidí a loni už to bylo 2,3 milionu návštěvníků. Letos předpokládáme že kvůli pandemii budou lidé jezdit méně do zahraničí a sezona bude silná,“ vysvětlil Dvořák s tím, že je potřeba, aby se návštěvníci pohybovali pouze na povolených místech, neodhazovali odpadky a křikem nerušili zvěř.

„Provádíme zvýšený dohled na nejnavštěvovanějších místech, v okolí Černého a Čertova jezera, oblasti Březníku, u naučné stezky Povydří a na Prášilsku,“ vyjmenoval.

Bolevecký rybník ve čtvrtek 3. června 2021.
Plzeň pracuje na projektu doplnění vody do Boleváku

Loni a letos se strážci parku setkali až s neurvalým chováním některých návštěvníků, kteří se klouzali a koupali v chráněných jezerech, projížděli se na paddleboardu (pevné či nafukovací prkno, na kterém se pádluje ve stoje) po Černém jezeře, nebo vstupovali mimo vyznačená místa. „Několik desítek pokut za první půl rok padlo v oblasti Královského hvozdu, kde se nachází Černé a Čertovo jezero a Jezerní hora (její vrchol je pro turisty nepřístupný pozn. red.). V této oblasti působí už třetím rokem stálá služba,“ uvedl mluvčí.

Dodal také, že NP působí na neukázněné návštěvníky nejen preventivně, ale už také represivně. „Nebudou padat už jen stokorunové pokuty, v lokalitách u Černého a Čertovo jezera nejsou sankce nižší než 1500 korun za přestupek. Strážce může na místě uložit pokutu až 10 tisíc korun, ve správním řízení se pak může vyšplhat až na 40 tisíc korun,“ upozornil.

Velkým problémem současné doby je pořizování snímků na sociální sítě ze zakázaných míst. „To je novum posledních tří let. Fotografie jsou jasný důkaz, že lidé porušili nařízení a věc putuje do správního řízení,“ upřesnil Dvořák.

Policie uzavřela po úniku sirovodíku v čističce její okolí i komunikace spojující centrum Plzně s částí Přední Skvrňany.
Po jedné z obětí otravy v Plzni zbyly malé děti. Lidé už rodině pomáhají

Park letos řešil dvě ženy, které nezávisle na sobě navštívily Chalupskou slať. „Po zamrzlé hladině došly na plovoucí ostrůvek, kde se vyfotily a příspěvky zveřejnily na facebooku a instagramu. Obě ve správním řízení obdrželi několika tisícovou pokutu,“ uzavřel.

Silnou sezonu očekávají rovněž v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy, na turisty se ale nijak zvlášť nepřipravují. Žádné závažné problémy s návštěvníky totiž řešit nemuseli. „Pouze když byla zavřená obchodní centra, tak tady byli i lidé, kteří běžně do přírody nechodí. Občas dělali větší hluk, ale nic zásadního se nedělo,“ zhodnotil vedoucí správy CHKO Brdy Bohumil Fišer s tím, že správa neřeší ani potíže s odhazováním odpadků. „Působí zde dobrovolníci, kteří uklízejí po malém procentu neukázněných návštěvníků,“ dodal Fišer.