V ní pracuje 25 lidí s nejtěžším postižením. Ti buď přestanou pracovat úplně, nebo mohou dostat práci domů. Obojí ale pokládají jejich opatrovníci za největší neštěstí. Podle představitelů družstva Styl se dílna zruší kvůli připravovanému snížení státní podpory pro zaměstnávání hendikepovaných osob. Nejvíce se úprava dotkne podpory invalidů s nejtěžším postižením.

„Při tak razantním snížení podpory nejsme schopni provoz dílny zachovat,“ říká předseda družstva Miroslav Šrédl. Pro propouštěné lidi i jejich rodiny je to pohroma, pro některé zaměstnance totiž byla práce v dílně jedinou možností pohybovat se v kolektivu. Teď zůstanou doma.

„Vůbec se s tím nemůžu smířit. Moje dcera je navíc mentálně retardovaná a právě kontakt s lidmi jí pomáhá k začlenění do společnosti. Když zůstane doma, obávám se, že se její zdravotní stav může hodně zhoršit,“ pozastavuje se nešťastná Anna Venclíková nad dopisem, ve kterém bylo zrušení dílny její dceři sděleno.

Její slova potvrzuje i plzeňský psycholog Karel Bröckl. „Taková změna bude mít výrazné dopady na jejich psychickou stabilitu. Navíc dojde ke zvýšení závislosti, výrazně to může ovlivnit i další členy rodiny,“ připomíná Bröckl.

Stát chce změnami zákona o zaměstnanosti zmenšit prostor pro různé podvodníky, kteří se snažili systém podpory pro zaměstnávání zdravotně postižených lidí zneužívat. „Mám obavu, že s vaničkou vylili i dítě. Prostě to zasáhne i slušné firmy, které s nižšími příspěvky nebudou moci chráněné dílny udržet,“ říká dále Šrédl.

Podle jeho odhadů může potkat podobný osud tisíce hendikepovaných v zemi. Styl zaměstnává stovky lidí, z nichž zdravotně postižená je necelá polovina. Další propouštění ale družstvo nechystá. Snižovat stavy prý nehodlají zatím ani další zaměstnavatelé postižených v Plzni. Nemají totiž pracovníky s tak velkými problémy jako Styl.