Nedávno objevená studna z 19. století na náměstí Republiky má být překryta skleněnou deskou v úrovni dlažby. Odhlasovali to městští zastupitelé přesto, že památkáři z magistrátu toto řešení nedoporučují.

„Máme dvě možnosti. Buď studnu sanovat a zakrýt dlažbou, nebo dát lidem možnost do ní nahlížet přes skleněné víko. Jsem pro druhou možnost,“ řekl technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS). První varianta by vyšla radnici na přibližně 750 tisíc korun, druhá má stát kolem dvou milionů korun.

Vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič skleněné překrytí nedoporučuje. Ve studni se totiž zachovala podstatná část dřevěné pumpy, která by mohla být zásahem zničena. „Navíc speciální deska vyjde na 370 tisíc korun a bude třeba ji po každých čtyřech až pěti letech vyměnit,“ upozornil Marovič. Nutné spodní osvětlení by si podle něj vyžádalo další šachty a výkopy a musel by se měnit projekt. „Bez našeho souhlasného stanoviska nemůže dojít ke změně projektové dokumentace,“ dodal Marovič.

Studna na jižní části náměstí z 19. století je podle archeologa Radka Širokého ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek nejhlubší studnou v Plzni. „Je hluboká 21,4 metru, v průměru má dva metry a je v ní 15 metrů vody. Je velmi kvalitně udělána a v 19. století sloužila jako zdroj vody celému městu. Dala by se používat i v dnešní době,“ řekl Široký.