Spojené školy ponesou název Střední odborné učiliště stavební. Rozhodla o tom rada a zastupitelstvo kraje, který je zřizovatelem. Studenti Střední školy Horní Bříza proto sepisují petici za zachování názvu školy.

„Je to aktivita studentů a veřejnosti. Jako škola petici neorganizujeme. Nevím, kolik posbírali podpisů, a kam chtějí petici poslat," řekla zástupkyně ředitele SŠ Horní Bříza Ivana Škreňová.

Přesto tvrdí, že s novým názvem spojených škol není spokojená. Z marketingových důvodů. „Jde o propagaci školy. Děláme vše, abychom byli vidět, ale teď bude problém, jak nás budou žáci vyhledávat," mínila Škreňová.

Kantorka Marcela Vokáčová soudí, že unikátní obory, jako umělecký keramik, výrobce a dekoratér keramiky a kamnář těžko někdo bude hledat pod hlavičkou stavebního učiliště. „Takže se v brzké době pro nenaplněnost zruší," dodala.

„Nemáme nic proti sloučení a chápeme ekonomické důvody, které k tomu vedly, ale nechápeme, proč má zaniknout škola s více než šedesátiletou tradicí. Všechny dosud sloučené školy si podržely v názvu nástupní organizace svá původní jména," konstatovala Vokáčová.

Náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Struček uvedl, že název Střední odborné učiliště stavební obou spojených subjektů je definitivní a v současnosti se na tom nic měnit nebude. Do budoucna změnu ale nevyloučil.

Podle náměstka si středoškoláci z Horní Břízy nepohorší. „Střední odborné učiliště stavební má velice dobré jméno," chválil Struček.

Ten míní, že pouhý název střední škola, jak ho uvádí ta hornobřízská, nic nevyjadřuje. Navíc SOU stavební navštěvuje zhruba o 250 studentů a učňů více než SŠ Horní Bříza. „A je logické, že název se podřizuje tomu většímu," doplnil náměstek hejtmana.

Struček radí, aby škola propagaci zaměřila na obor. „Například obor kamnář na SOU stavební," doporučil.

Petici studentů za zachování názvu školy považuje za zbytečnou práci. „Název školy není rozhodující. Důležité je to, jakým způsobem zachovat obory. Škola nebyla schopná financovat svůj provoz a chtěli jsme ji zachránit, a proto došlo ke sloučení. Kdybychom to neudělali, tak by její obory zanikly," vysvětlil Struček.