Nedlouho po brutálních teroristických útocích, které se 
13. listopadu odehrály v Paříži, totiž studenti za učitelem přišli s tím, že chtějí nějak zareagovat.

„Chtěli se vyjádřit plakátem, který děláme a který mám osobně moc rád. Celé to byl jejich nápad a mě to moc potěšilo, takže jsem se rozhodl, že je podpořím. Blížila se mi současná výstava k mým jednapadesátinám a já jsem se rozhodl, že jim část prostor věnuji už proto, že si myslím, že plakát funguje, když je na očích," uvedl Světlík.

Přesně týden po útocích vzniklo během jednoho dne pětadvacet plakátů, které jsou nyní k vidění na výstavě.

„Ta reakce byla rychlá. Studenti do plakátů promítli své okamžité názory a nápady," říká Světlík. Hned na začátku se všichni dohodli, že budou tvořit v duchu francouzského hesla: Rovnost, svornost bratrství. „A tak to skutečně je. Člověk tam nenajde žádnou dehonestaci islámu, muslimů či jakéhokoli jiného etnika," vysvětluje grafik.

Na to, proč se takový útok vůbec mohl stát, by on i jeho studenti chtěli dostat odpovědi. „Do Paříže jezdíme za kumštem, máme ji rádi. Ale najednou tam nepojedeme, protože se bojíme. To přeci nechceme," upozorňuje Světlík.

Jeho vlastní výstava pak zahrnuje plakáty, grafické listy, typografické záznamy, ale například i fotografie z výletů pol Šumavě či z cest po různých evropských městech.

Vernisáž se koná dnes v 17 hodin v plzeňské Galerii Visio art.