Stovky lidí si nenechaly v sobotu odpoledne ujít tradiční dýňovou slavnost, která se konala v areálu Božkovského ostrova v Plzni. Vyřezané dýně zde vytvořily atmosféru připomínající americký svátek Halloween.

Panovala uvolněná atmosféra. Do vyřezávání se pustily celé rodiny, přičemž největší radost z mnohdy strašidelných dýňových obličejů měly samozřejmě děti. Někteří z přítomných se úkolu zhostili s velkým nasazením, a k vidění tak byly i dýně připomínající spíše umělecká díla. Šlo například o dýně s očima ve tvaru srdíček či plody vyzdobené nápaditými ornamenty.

Pomáhali i ti nejmenší

Ozdobenou dýni si domů odnesl v sobotu odpoledne i malý Ríša. „Dýně zdobíme každý rok, ale na zdejší akci jsme zavítali poprvé, řekla Ríšova maminka, která měla na starosti samotné vyřezávání, zatímco Ríša předtím dýni nakreslil oči, nos a ústa.. „Trvalo nám to asi dvacet minut," hodnotila společný výtvor Jitka, která si domů se synem kromě vyzdobené dýně odnesla ještě jednu, která se obličeje teprve dočká.

Celkem tři dýně vyzdobila se svými syny Petra. Ta sice doma s rodinou dýně nezdobí, zato má zkušenosti s vařením dýňových pochoutek. „Děláme polévky. Také jsem vyzkoušela zapéct dýni v troubě s nivou a výsledek si všichni pochvalovali," prozradila svůj originální recept Petra. Dlabání a zdobení dýní jí a jejím synům zabralo zhruba hodinu.

Pro dobrou věc

„Dýňová slavnost, během níž se soutěžilo o nejhezčí dýní, je tradiční událost, kterou organizuje TJ Božkov spolu se zdejší mateřskou a základní školou. Část peněz, které jsme prodejem dýní, občerstvení a ručně vyráběných výrobků utržili, bude určena pro školu," okomentovala Miroslava Šteklová z TJ Božkov. Podzimní akce měla také benefiční podtext. Část výdělku totiž bude směřovat k handicapované žákyni zdejší školy.