Výjimečný den si nenechala ujít například vnučka paní Mudrové Ilona Nováčková. „Protože maminka zemřela poměrně brzy, vychovávala mě v podstatě babička. A myslím, že to byla krásná léta. Všichni dohromady, tedy ona a v té době čtyři vnoučata, jsme trávili skoro celé prázdniny na chatě v Předenicích," vracela se v čase Nováčková. Podle jejích slov byly jubilantce vždy vlastní pohyb, celoživotní elán a střídmost. „Ta se projevovala především v jídle. Hodně pokrmů, které vařila, bylo bezmasých. Mezi nejoblíbenější dobroty vždycky patřily brambory s máslem nebo tvarohem, havířina nebo vdolky," prozradila Nováčková, jež je se svou babičkou stále v kontaktu. Změnilo se ovšem prostředí, v němž se setkávají. Kvůli zdravotním obtížím totiž Mudrová obývá zařízení Senior residence Terasy. Právě sem včera dorazili členové rodiny stoleté ženy a z jejich úst zaznívala především přání dobrého zdraví. Na tváři Plzeňanky, která v současnosti už téměř nemluví, byla znát radost.

Borůvkový koláč byla vzácnost, říká vnučka

Vnučka Jana poznala svou nevlastní babičku Marii Mudrovou až v jejím pozdějším věku: „Tehdy jí bylo jednašedesát. Vždycky žila velice skromně a pokorně. Měla pevnou a vyrovnanou mysl, s ničím se zásadně nestresovala. A pokud se objevily nějaké problémy, neprožívala je tak dramaticky," přemítala o důvodech dlouhověkosti včerejší jubilantky. Za intenzivní zážitek považuje například návštěvu babičky na chatě, která ji pohostila borůvkovým koláčem. „Pekla výborné koláče, ale byla to pro nás vzácnost. Jako děti jsme nerady chodily borůvky sbírat, protože cesta do lesa byla asi tříkilometrová. Když jsem tedy na chatu dorazila, nečekala jsem, že něco dostanu. A ona vytáhla výborný borůvkový koláč," vyprávěla Jana Mudrová.

O životní vitalitě Marie Mudrové svědčí i následující skutečnost. V pětadevadesáti letech ji postihla mozková příhoda, kvůli čemuž se dostala do nemocnice na LDN. „Byla natolik zdravá, že ji na oddělení nechtěli," uvedla s nadsázkou druhá vnučka Ilona Nováčková. Nicméně je stoletá Plzeňanka od té doby odkázána na odbornou péči. Rodina ji proto před dvěma lety umístila do zařízení Senior residence Terasy, kde ji pravidelně navštěvuje. „Jsme se službami tady opravdu spokojení. Pravidelně za babičkou docházíme a střídáme se, aby tu téměř každý den někdo byl," uzavřela Nováčková.