Bude to výjimečný říjnový víkend, v němž západočeská metropole oslaví 100. narozeniny Československé republiky.

Na rozdíl od jiných měst je Plzeň slaví už 13 let: na počest vzniku československého státu dne 28. října 1918 totiž otevírá za symbolických 28 korun nebo zdarma sportoviště, muzea či divadla. Letos jich bude víc, kolem 40, a otevřou se na dva dny, 27. a 28. října.

A pak jsou tu další specialitky: především jedinečný koncert Děkuji, bylo to krásné! Plzeňské filharmonie a Václava Marka a jeho Blue Star, jenž interpretuje taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let 20. století. Na pódiu se objeví jako Karel Hašler herec Petr Rychlý, moderátorem večera bude Aleš Cibulka. Vstupenky na koncert dne 27. 10. do Pekla se už prodávají, a to za 280 korun.

Praga Grand (1919) kanceláře prezidenta republiky František Čečil.
Skvosty vozily Masaryka, Lídu Baarovou nebo Sinatru

V Plzni se objeví dokonce Tomáš G. Masaryk a to v podání herce Otakara Brouska. V historickém autě povede velký podvečerní lampionový průvod ze stejnojmenného náměstí do centra Plzně, kde večer vyvrcholí ohňostrojem.

Už dopoledne se ale na náměstí T. G. Masaryka chystá duchovní setkání včetně modlitby za republiku, jíž se ujme Mons. František Radkovský.

„Text bude zveřejněn dopředu, zveme Plzeňany, aby přišli. A nejen sem, přejeme si oslavy s lidmi v ulicích,“ řekla Jana Komišová z magistrátu. Bude se také sázet lípa století a u pomníku prvního československého prezidenta se uskuteční tradiční pietní akt. V průvodu s lampiony mají jít kromě dětí s rodiči i členové nejrůznějších spolků, od sokolů po hasiče.

Protože jde o oslavy Čechů i Slováků, pozvala Plzeň zástupce z partnerské Žiliny. Představí se U Branky, kde vyroste i československá tržnice. Na radnici bude mimořádně vystaven originál rukopisu Tylovy Fidlovačky s písní Kde domov můj.

Plzeňský kraj zorganizoval koncert Vojty Dyka a v Novém divadle zazní Smetanova Libuše v novém nastudování.

Ilustrační foto.
Česká pošta má o víkendu zavřeno