Dění ve městě monitoruje šest kamer a radnice si od nich slibuje snížení přestupků a trestné činnosti. Zkušenosti z jiných měst dokládají, že kamery zvyšují bezpečnost ve městech a pomáhají objasňovat vandalství či drobnou kriminalitu.

„Kamery jsme umístili ke školce, škole, na náměstí ČSA, ke křižovatce u odbočky na Stříbro, na Komenského náměstí a u domu s pečovatelskou službou," vyjmenoval starosta Stoda Jiří Vlk.

Podle starosty zloději často vykrádali auta před mateřskou školou a na náměstí. Kamery s nočním viděním, které sledují konkrétní místo, obsluhuje informatik na městském úřadě. V případě potřeby si mohou záznam vyžádat policisté. „Zatím jsme ve Stodě nevyužili pomoc kamer k objasnění trestné činnosti či přestupku," uvedla policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Na nákup kamer město získalo dotaci přibližně 1,2 milionu korun z projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj.

Na jižním Plzeňsku funguje kamerový systém v Dobřanech a v Přešticích. „Pokud ve městech dojde k trestnému činu a je to v dosahu kamer, tak si vyžádáme kamerový záznam," řekla Telekešová.

Kamery pomáhají policistům lépe odhalovat přestupky a trestnou činnost. Pavel Vaník z obvodního oddělení policie v Dobřanech v květnovém vydání Dobřanských listů sdělil, že se letos policistům podařilo objasnit noční vandalství. „Díky kamerám jsme objasnili i mnohem závažnější případy. Krádež vozidla či loupežné přepadení benzinky," vyjmenoval Vaník.