Co Plzeňany nejvíce dráždilo? Třeba neupevněné poklopy na silnici na Americké třídě, které při přejezdech aut duní a obtěžují řidiče i lidi okolo. Nebo nevhodné chování úředníků při vyřizování agend s občany, neprofesionální vedení školky, bezdomovci, kteří se usadili v domě v Plynární ulici a kradli tu elektřinu, nebo nezájem strážníků a města při řešení konfliktních situací. Možná nejkurióznější stížností byla ta, kdy se občan obrátil na magistrát s upozorněním na  nesprávný postup strážníků při převzetí odchyceného kocoura.  

A jak  úřad stížnosti vyřešil? V případě kocoura ´bylo přijato adekvátní opatření v systému záznamu odchycených zvířat´, ve školách se svolávaly aktivy, bezdomovci byli vykázáni  z bytů a jedna z ředitelek mateřské školy přišla o místo.   „Důvodnými bylo vyhodnoceno deset stížností, stejný počet jich byl důvodný částečně a u všech byla přijata opatření k nápravě,“ uvedla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

Jenže Plzeňané si vloni jen nestěžovali, žádali také magistrát  o informace. „Jaká je nejnižší a nejvyšší pravidelně vyplácená částka sociálních dávek jedinému příjemci?“ ptal se jeden z tazatelů. Odpověď? Příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení je vyplácen jednotlivci v nejnižší částce 50 Kč měsíčně a například příspěvek na péči dostává jeden občan v nejvyšší částce 12 tisíc korun měsíčně.

Ne vždy je ale odpověď úřadu jasná a srozumitelná. Například když se jeden z Plzeňanů zeptal, jaký plat dostává předseda kontrolního výboru zastupitelstva,obdržel z magistrátu tuto odpověď: „Výše měsíční odměny  je stanovena v maximální výši dle přílohy č. 1 nařízení vlády č. 37/2003 Sb., v platném znění (příloha č. 1).“

V případě rozsáhlého vyhledávání informací úřad tuto službu zpoplatňuje 120korunovou hodinovou sazbou, přidává se desetikorunový paušál za telefon, poštovné a také poplatek za kopírování dokumentů. Pokud však cena nepřesáhne 250 Kč, magistrát peníze nechce a žádost vyřídí na vlastní náklady. Vloni bylo zpoplatněno šest žádostí, ve dvou případech žadatel vyměřenou částku zaplatil, takže informaci získal, ve čtyřech zbylých případech radnice peníze nedostala, takže žádné informace neposkytla.