Po zdravotní stránce je stav uspokojivý, psychicky na tom ale někteří psi zabavení při červencové razii v množírně v Plzni a Starém Plzenci nejsou nejlépe. „Učíme je na vodítka a obojky, kolegyně je berou do rukou, už jen dotyk či pohlazení zlepšuje jejich psychický stav. Ale jde to pomalu,“ říká vedoucí útulku v Plzni Petr Kokoška.

Právě v útulku zvířata zatím pobývají. „Poprvé poznávají trávu, čerstvý vzduch. Když viděli déšť, tak byli úplně mimo,“ popisuje pozvolnou socializaci pejsků vedoucí útulku.

Množírna psů - Sedlec u Starého Plzence
Dům hrůzy. Policie odhalila množírnu psů v Sedleci

Z množírny Ivy W. bylo v půlce července do útulku dopraveno 98 zvířat, která žila v otřesných podmínkách v přepravkách pro hlodavce a ve vlastních výkalech. Jednalo se o menší plemena jako čivavy nebo jezevčíky. „Zvířata mají za sebou čtrnáctidenní karanténu. Na oddělení karantény zůstávají dál v kotcích. Museli jsme je uzpůsobit pro malá plemena a upravovat pletivem, aby zvířata neprolézala,“ vysvětlil Kokoška. Kapacita útulku dosáhla maxima podle slov šéfa se počet psů ztrojnásobil.

Zájemci o adopci pejsků stále bombardují útulek desítkami telefonátů denně, jenže zatím mají smůlu. „Není to možné kvůli probíhajícímu trestnímu řízení. Do pravomocného rozhodnutí soudu nemůžeme zvířata vydávat,“ prosí o trpělivost Václav Kokoška. Zájemci, kteří přinesou krmivo, jsou vítáni s otevřenou náručí.

Pomocnou ruku podala i městská policie, jejíž zaměstnanci shromáždili čtvrt tuny materiálu a pomáhají v péči o zvířata i ve svém volnu. „Podařilo se shromáždit 212,5 kg granulí, 29 kg krmné rýže, šest kilo pamlsků, 117 sáčků piškotů a dvě deky,“ sdělila mluvčí městské policie Jana Pužmanová. „Iniciativa přišla zdola, zapojilo se do ní asi 150 zaměstnanců,“ sdělil zástupce velitele Městské policie Marek Šilhan.

Ilustrační foto
Adeptů na senátory je šestnáct, vyhrát mohou ale jenom dva