To jsou jen některé cíle, k nimž by měla Starému Plzenci dopomoci miniatura hradu Plzeň, kterou chtějí zastupitelé získat.

Ačkoliv zmenšený, stále ohromný hradní areál o rozloze 90 čtverečních metrů mohou nyní obdivovat návštěvníci mariánskolázeňského parku Boheminium. Plzenečtí by rádi měli jeho repliku. „Je to s podivem, ale mnoho obyvatel Plzně ani neví, jak a kde historie jejich města začala. Že to bylo právě tady u nás, někteří vůbec netuší," říká starostka Starého Plzence Vlasta Doláková.

Přemyslovská pevnost Plzeň stávala na protáhlé ostrožně staroplzeneckého vrchu Hůrka. Stavba vznikla v 10. století, nejstarší zmínka je z roku 976, a dnes z ní zbyla pouze rotunda sv. Petra a Pavla – nejstarší objekt tohoto typu v západních Čechách.

Dnešní Plzeň, tehdy nazývanou „Nová", založil král Václav II. až o 300 let později. Takzvaná Stará Plzeň pak začala upadat. „Je to bohatá historie, kterou se můžeme chlubit. Rádi bychom naše město zviditelnili a zatraktivnili. Model stojící v Mariánských Lázních jsme si byli prohlédnout a určitě ho chceme. Jen ještě nevíme, kam s ním," tvrdí starostka s tím, že pro umístění hradu existuje několik variant. „Jedna počítá s tím, že by v Lidovém domě na Malé Straně vzniklo jakési muzeum věnované historii Plzence, druhá pak, že by k tomu samému účelu sloužila bývalá hájovna pod hradem Radyně. Třetí variantou je naučná stezka, která by vedla právě místem, kde původní hrad stával. Na tom spolupracujeme s Občanským sdružením Hůrka–Radyně," jmenuje starostka.

Plzenec chce také podpořit projekt Plzeň 2015 – prestižní anketu, v níž krajská metropole získala titul Evropské hlavní město kultury.

Podle ředitele mariánskolázeňského parku Boheminium Radka Míky by se o výrobu repliky hradu postarali titíž lidé, kteří stavěli originál – tedy i vězni ze slavkovské věznice. „Bude záležet na tom, jestli se Plzenečtí rozhodnou pro model stejné velikosti nebo menší. Potřebovali by velký prostor," konstatuje ředitel.

A jak vlastně hrad, o němž se toho příliš neví, vznikal? „Pomohly nám podklady institutu ZIP a pak naše vlastní letecké snímky a samozřejmě i návštěvy Hůrky přímo ve Starém Plzenci. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný pořádný dokument o tom, jak hrad Plzeň vypadal, je náš model takzvanou ideální rekonstrukcí," dodává Míka.