Kinosál Měšťanské besedy je plný, na plátně běží nová kriminálka Místo zločinu Plzeň. Zástupci policie a vedení města mají možnost zhlédnout jeden díl ještě dřív, než se začne vysílat v televizi. Jako poděkování za spolupráci při natáčení.

„Jsem rád, že Plzeň představíme jinak, než jak je zatím známá – pivem a teď i kulturním titulem," řekl před začátkem projekce producent Martin Froyda. Právě díky němu se šestidílná série točila právě v Plzni, on odtud pochází. „Martin tu chtěl vždycky natočit kriminálku. Jsem rád, že to vyšlo, a myslím, že se to povedlo," prohlásil producentův bratr a někdejší šéf Divadla Alfa Tomáš Froyda.

Místo zločinu Plzeň je šestidílná série. Šest členů má i vyšetřovací tým – je mezi nimi Lukáš Vaculík, Martin Stránský či Vladimír Kratina. Velkou roli tu hraje i samotné město, plzeňských míst je v kriminálce k vidění dost. Režisér Jan Hřebejk se snažil o regionální zakotvení i jinak. Takže se v seriálu v menších rolích objeví i další plzeňští herci a slyšet bude i 'tuto'. „Vycházeli jsme z toho, že někteří herci, třeba Martin Stránský, jsou plzeňští, takže ta mluva tam je. A Honza Zadražil se to od něj snažil trochu naučit," popsal Hřebejk.

V pátém díle hraje epizodní roli modelka a moderátorka Andrea Verešová. „Moje role je jiná než ty předchozí, kde jsem v podstatě byla za modelku. Tady jsem žena, která se vrátí ze zahraničí, aby obnovila drogový kartel. Hraju větší drsňačku, než ve skutečnosti jsem," popsala Verešová, jež si spolupráci s hereckými esy i režisérem velmi pochvaluje. Dodala, že nejtěžší bylo hrát přirozeně a důvěryhodně.

Bývalý šéf Divadla Alfa Tomáš Froyda (na snímku z natáčení) je se seriálem, jež produkuje jeho bratr Martin, spokojený.  Jednotlivé díly seriálu, který bude ČT1 vysílat každé pondělí od 20:05 hod., představují samostatné případy – co díl, to vražda. „V dobrém slova smyslu mě překvapilo, že je v seriálu víc násilí, než je ve skutečnosti v celém Plzeňském kraji," podotkl režisér Hřebejk.

Případy jsou sice zčásti inspirované skutečnými vraždami, konkrétní kauzy v nich ale diváci budou hledat marně. „Není to tak, že bychom tajili skutečný případ, ale ono je to inspirované jen vzdáleně. Nechtěli jsme kopírovat realitu, ale mnohdy nás inspirují případy, které různě kombinujeme. Takže je i vrah někdo jiný," vysvětluje scénárista Martin Bezouška.

Natáčecí tým úzce spolupracoval se skutečnou plzeňskou kriminálkou v čele s Luďkem Fialou, s níž konzultovali reálnost kriminalistických postupů. „S výsledkem jsem spokojený. Některé věci jsou pro mě sice trochu přitažené, ale nebyl jsem schopný to změnit," říká s úsměvem plukovník Fiala, který se objeví i v několika menších rolích.