Přípravy podobného rozsahu plzeňské restaurace a kavárny snad ani nepamatují. V posledních dnech a týdnech totiž všechno podřizují tomu, aby obstály na den D, tedy 
17. ledna, kdy se Plzeň oficiálně stane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Restaurace vypilovávají jídelní lístky a na příval návštěvníků se chystají posílením personálu.

Restaurace U Salzmannů v Pražské ulici speciálně otevře zadní trakt pro hosty, kteří se nevejdou do restaurace. „Budeme tam nabízet pivo, grog a svařák," řekl manažer restaurace Jan Havlík.

Ve staročeských krojích budou obsluhovat zaměstnanci Staré sladovny v Malé ulici. „K tomu budou zapálené krby, svíčky a před hospodou umístíme hořící louče," uvedl Michal Svatoš.

K nepoznání budou jídelní lístky. Restaurace totiž omezily počet pokrmů kvůli rychlejšímu „odbavení" hostů. „Chceme, aby se hosté během hodiny najedli a vystřídali se," vysvětlil provozní Restaurantu 12 v Kopeckého sadech Jan Fryček s tím, že zákazníci se mohou těšit na prodej piva, nealko a teplých nápojů z výlohy restaurace do ulice.

Stejnou filozofii zastávají i další zařízení v centru města. Většina hospod chce hostům servírovat staročeskou kuchyni. „Žebírka, kolena, guláš ze srnky, kančí na šípkové omáčce, kuřecí na švestkách nebo halušky," vyjmenoval Svatoš.

Bůček, polévku z hovězího vývaru, smažený řízek nebo steaky z kuřecího a hovězího masa bude možné objednat 
U Salzmannů. „K dispozici bude i plzeňský guláš a jídla typická pro Čechy," dodal Havlík.

Restaurace Na Spilce rozdělí lokál na dvě poloviny. V jedné poběží obvyklý režim pro veřejnost, v té druhé bude raut pro hosty EHMK. Nádvoří pivovaru ovládnou pivovarská řemesla a zavoní tu zabijačka. „Kolem 16. hodiny vyjede z Prazdroje pivovarský vůz, který povede jeden ze čtyř slavnostních průvodů, jež budou odpoledne procházet městem. „U příležitosti slavnostního zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 bude v našem pivovaru otevřena k dispozici speciální pivovarská pošta," sdělila mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Volnější bude otevírací doba. Restaurant 12 otevře o hodinu dříve než jindy. U Salz-mannů jsou připraveni prodloužit otevírací dobu podle libosti hostů.

Na větší nápor zákazníků v centru města se připravuje také síť kaváren CrossCafé. „Provoz tomu máme přizpůsobený podobně jako při rozsvěcování vánočního stromečku," uvedl za CrossCafé Luboš Martínek. Přímo mezi dezerty pak Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015 bude připomínat tiramisu přizdobené logem projektu. „Po celý rok pak budeme nabízet brownies ve speciálním obalu s logem Plzně 2015," doplnil Martínek.

Ólala Cafe by měl celý rok prodávat kávu ozdobenou číslem 15 a podpisem kavárny.

Výjimečně bude v sobotu otevřeno Pekařství Malinová v Goethově ulici.

Všichni, kdo se budou pohybovat v centru města, by měli počítat s tím, že zhruba dvě hodiny před zahájením hlavního programu na náměstí Republiky bude omezen pohyb lidí nejen zde, ale i v přilehlých ulicích.

„Vše bude řešeno operativně, omezení budou jen na nezbytně nutnou dobu," uvedla produkční slavnostního zahájení Pavla Kormošová s tím, že od 15 hodin se zábrany z náměstí začnou posunovat i do přilehlých ulic. „Vše bude značené, lidé budou přímo v ulicích informováni," doplnila Kormošová a doplnila, že hned po ukončení ceremoniálu budou uzavřená místa opět co nejrychleji zpřístupněna.