Zatímco v celorepublikových výsledcích kandidátka Starostů a nezávislých (STAN) stejně jako TOP09 jen těsně překročila nutnou pětiprocentní hranici, v Plzeňském kraji se to ani jedné nepodařilo.

Podívejme se na STAN, kteří v kraji utržili 4,85 procenta hlasů. Měli podporu alespoň v obcích, které vedou? Měli, ale nestačilo to.
Lídryně kandidátky Michaela Opltová je starostkou severoplzeňských Kozolup. STAN tam získali 126 hlasů a byli těsně druzí – vítězné ANO 2011 je předstihlo pouze o sedm hlasů. O poznání menší přízně se ovšem STAN dostalo například v Domažlicích, kde starostuje Miroslav Mach, druhé jméno na kandidátce. Dalo by se snad mluvit i o debaklu. V Domažlicích zvítězilo ANO 2011 s 1369 hlasy, druhá byla Okamurova SPD, třetí ODS, pak komunisté, Piráti, ČSSD, lidovci a až na osmém místě STAN. Od vítěze je se skóre 278 dělí více než tisíc hlasů.

Pavel ČížekZdroj: DENÍK/Miroslava Tolarová

Spokojenější může být Pavel Čížek (na snímku), náměstek hejtmana, předseda STAN Plzeňského kraje a v neposlední řadě starosta Spáleného Poříčí. I tam sice s 376 hlasy vyhrálo ANO 2011, ale STAN s 202 hlasy skončili druzí.

K tomu, aby hlasovali pro jejich stranu a ne pro vítězné hnutí Andreje Babiše, voliče nepřesvědčili ani starosta Klince Pavel Princ, starosta Stříbra Karel Lukeš, starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka, starosta Mýta František Končel, starosta Boru Petr Myslivec, starosta Pačejova Jan Vavřička, starosta Staňkova Alexandr Horák, starosta Heřmanovy Huti Radek Lukáč, starosta Bolešin Josef Sommer ani starostka Plané Martina Němečková.

Jediným starostou na kandidátce, v jehož obci nevyhrálo ANO 2011, nýbrž právě STAN a navíc s velkým náskokem, tak je Jan Bostl z Kvíčovic na Domažlicku. STAN tam zvítězili s 65 hlasy, ANO skončilo druhé s 36 hlasy.

štáb ODS lídr kandidátky Ilona Mauritzová a náměstek primátora města Plzně Martin Baxa
FOTO/VIDEO: ANO i Piráti slaví, ODS je spokojená, komunisté zklamaní