„Asi dva dny po zákazu tu nebyl jeden den nikdo a i potom se počty nocležníků trochu snížily, dnes už je to ale stejné jako dřív," potvrdila pracovnice záchytky s tím, že klienty tohoto zařízení bývají obvykle bezdomovci, kteří se napájejí krabicovým vínem, nebo pivaři.

Rovněž hospodští, kteří nesmějí tvrdý alkohol nalévat, potvrzují, že štamgasti prostě přešli z kořalek na lehčí pití. „Griotka, jablíčka, vaječný koňak. To teď nalévám pořád," vypočítává Václav Ulč, hospodský z Radobyčic. Lidé prý teď více nadávají na politiku a ´dámské pití´ do sebe obracejí i letití štamgasti zvyklí na rum. „Jeden poznamenal, že tolik jablek, kolik za poslední dny vypil, nesnědl za celý život," dodává Ulč.

Úsměvné je, že komu rum skutečně chybí, jsou cukráři. „Došel. Mám posledních šest lžic, které jsem vyloudil na kamarádce z posledních zásob. To je na dva medovníky, pak jsem s pečením skončil," směje se Petr Kalčík, vyhlášený amatérský výrobce netradičních dortů. Tvrdí, že rum se nedá nahradit ničím jiným, tresti neuznává a nepoužívá.

Že by alespoň městští strážníci sbírali po ulicích méně opilců a přestalo se bourat pod vlivem alkoholu? Omyl. „Pokud srovnáme první dva týdny letošního července, srpna a září, tak v červenci bylo nehod s alkoholem pět, v srpnu 14 a v září 10," vypočítává nehody v kraji policejní mluvčí Hana Štefflová. Mírný pokles opilců hlásí městští strážníci. „Od vyhlášení prohibice jsme převáželi na záchytku jen jednoho člověka," potvrdila mluvčí Jana Pužmanová. Dodala, že pokud jsou lidé sice v podroušeném stavu, ale schopni chůze a nikoho neohrožují, na záchytce nekončí.

Nehody s alkoholem v kraji

1.-15. 7. 2012 - 117 dopravních 
nehod - (5 pod vlivem alkoholu)
1.-15. 8. 2012 - 114 dopravních
nehod - (14 pod vlivem alkoholu)
1.-15. 9. 2012 - 124 dopravních nehod - (10 pod vlivem alkoholu)