Už třetím rokem jsou vytrhané sportovní podlahy a odvezena tvrzená skla jednotlivých kurtů. Někdejší sportovní centrum od té doby leží ladem.

„Provozovatel squashového centra v klubu OKO dostal před třemi lety výpověď z nájmu, protože přestal platit nájemné," vysvětlila mluvčí ZČU Kamila Kolářová.

Mluvčí neuvedla, jestli se univerzita pokoušela sehnat jiného nájemce.

Podle Kolářové univerzita v současnosti připravuje dlouhodobou strategii na roky 2016-2020, která bude řešit mimo jiné i budoucí využití objektu v Kollárově ulici. „Až na podzim letošního roku bude jasné, co bude místo squashového centra," upřesnila.

Univerzita dala bývalého nájemce k soudu a podle jeho rozhodnutí musí závazky uhradit. „Probíhá exekuční řízení. Výše dlužné částky je 287 927,54 Kč, k tomu 67 300 korun na smluvní pokutě, úroky z prodlení a náklady řízení," upozornila Kolářová.

Bývalý provozovatel squashových kurtů Robert Vágner uvedl, že úhrady faktur se zpožďovaly v létě, když sportovci nechodili hrát. „V zimě, když začala squashová sezona, jsme závazky umořovali. Fungovalo to takhle pět let," vysvětlil Vágner.

Přes léto provozovatelé vydělali 15 až 18 tisíc korun. Za pronájem squashového centra platili měsíčně 40 tisíc korun. „Výpověď jsme dostali ke konci května 2012. Když nám univerzita oznámila konec, chtěli jsme se dohodnout na splátkovém kalendáři. Na to však univerzita nepřistoupila s tím, že tam hodlá udělat tělocvičnu," podotkl druhý provozovatel, otec Vágnerův otec Jaroslav.

Robert Vágner je přesvědčen, že důvod ukončení nájmu ze strany univerzity byl ve skutečnosti jiný než nesplácení závazků či záměr udělat tělocvičnu. „Ta tam není dodnes," divil se Vágner, který proto za nedobrovolným odchodem vidí tlaky zvenku.

K exnájemcům se totiž dostala informace, že na prostory squashového centra si dělá zálusk hotel, který sousedí s univerzitním objektem. ZČU se k tomu nevyjádřila.

„Je škoda, že je to prázdné. Za ty tři roky mohla mít univerzita od nás milion korun z nájemného. Ale asi nepotřebuje peníze," konstatoval Robert Vágner.