Dvaadvacetiletý student Lékařské fakulty UK má totiž pověst opačnou. A za to byl oceněn. Získal cenu Křesadlo 2015, která je udělována za dobrovolné odhodlání pomáhat druhým.

Jáchym Wiesner je dobrovolník TOTEMu, který se věnuje 16letému chlapci. Saša je po autonehodě už šest let upoután na nemocniční lůžko. „Z ceny mám velkou radost, ale podle mého by si ji zasloužily sestry, které se o Sašu denně starají. Klobouk dolů před nimi. Já jsem u něho jen jednou za čas," říká skromně Jáchym.

Ve svém volném čase se Sašovi věnuje více než rok. K jejich setkání došlo poté, co plzeňská fakultní nemocnice oslovila mezigenerační středisko TOTEM o pomoc nemohoucímu Sašovi. V té době zašel do TOTEMu Jáchym s tím, že by chtěl pomáhat. „Původně jsem myslel, že půjdu k seniorovi, ale paní Faiferlíková z TOTEMu řekla, že nemocnice potřebuje někoho k Sašovi," vysvětluje dobrovolník.

Během zkouškového období navštěvuje Jáchym Sašu jednou za dva týdny. Jindy je to častěji. „Hlavně o prázdninách," dodává Wiesner.

Jáchym naučil chlapce pracovat s počítačem, probírali angličtinu, objevili společně řízené meditace, které mohou i člověka upoutaného na lůžko provést místy, kam se takto postižený nedostane. Hrají strategické hry nebo je baví společné sledování filmů. „Bavíme se o tom, co se děje ve světě, o běžných věcech a o mém životě," vypráví dvaadvacetiletý kickboxer.

Čas strávený se Sašou změnil Jáchymův pohled na určité věci. „Nezabývám se a netrápím malichernostmi," upozorňuje dobrovolník, který už v minulosti pomáhal druhým.

Křesadlo 2015 pro Jáchyma dojalo i ředitelku TOTEMu Vlastu Faiferlíkovou. „Mám velkou radost za TOTEM, že se nám díky Jáchymovi podařilo pomoci těžce postiženému chlapci a samozřejmě mám ještě větší radost, že byla naše práce i Jáchymova energie a čas oceněna cenou Křesadlo 2015," těší Faiferlíkovou.

Kromě činnosti v sociální oblasti sklízí Jáchym ovace a vavříny i ve sportu. Je totiž několikanásobný mistr světa v kickboxu. Tenhle úspěch mu před dvěma lety pomohl k titulu Sportovec Plzně v kategorii dorostenci.