Finanční problémy má řada menších fotbalových oddílů, ale třeba také plzeňský plochodrážní stadion nebo plavecký bazén v Kozinově ulici. „Letos žádá o podporu 184 klubů a organizací, dohromady chtějí zhruba 43 milionů korun. Rozděleno mezi ně bude ale pouhých osm milionů," potvrzuje technický náměstek primátora Petr Rund (ODS).

K profesionálům a velkým klubům, které mají pronajata městská sportoviště, je přitom město mnohem štědřejší. Například do fotbalového stadionu letos posílá dalších 60 milionů korun, staví nový atletický stadion, přes 100 milionů korun investovala radnice v minulých letech do haly TJ Lokomotivy Plzeň. „Investujeme do svého majetku, ten nikdo neodnese," argumentuje Rund.

Kluby, které využívají své vlastní, mnohdy zdevastované areály, mají smůlu. Příkladem je plzeňský plochodrážní sport, jehož představitelé už oslovili radnici s návrhem, aby jejich stadion naproti Západočeské univerzitě na Borech převzala do svého majetku.

Podle předsedy klubu Leopolda Klímy je finanční situace vážná a klubu hrozí zánik. „Už nepojedeme extraligovou soutěž, přitom máme pěknou líheň juniorů," připomíná Klíma. Na radnici ale nepochodili.

Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) by bylo potřeba asi dvou milionů korun ročně na to, aby se v Plzni dráha udržela. „To si však nemůžeme dovolit. Navíc by to byl precedens a začaly by se hlásit i další sportovní kluby," uvádí radní města pro sport Irena Rottová (ODS).

O pomoc žádá i bazén v Kozinově ulici. Tam město poslalo 400 tisíc korun, stejnou částku dal i třetí městský obvod. „Do poloviny letošního roku bude rozhodnuto o tom, zda se bazén uzavře a nebo zda se najde nějaké řešení. Město si ale bazén rozhodně nevezme," říká jasně Rund.

Pomoci musí obvody

Bazén na Lochotíně vrátila kvůli penězům městu i Západočeská univerzita, která jej měla ve výpůjčce. „To je ale jiný případ. Tady jde o městský majetek," dodává technický náměstek Rund.

Sportovní kluby žádají o peníze formou dotací město i obvodní radnice. Podle šéfa sportovní komise na radnici prvního městského obvodu Radka Mráze rozdělí Lochotín sportovcům letos půl milionu korun.

„Tyto peníze se nám podařilo prosadit, dříve jsme měli k dispozici polovinu," uvádí Mráz. O problémech sportovců ví, sám se snaží hledat prostředky pro malé fotbalisty na Košutce. „Fungují perfektně, ale podmínky ke sportování mají strašné," dodává Mráz. Peníze se na obvodě podle něj rozdělují systémem ´každému alespoň něco´. „Podporujeme turisty i tělovýchovné jednoty," upřesňuje Mráz.

Koupili Prokopávku

Výjimkou, kdy město odkoupilo sportoviště, byl areál Prokopávka v roce 2009. Tamější kluby přestaly být schopny platit rostoucí nájem firmě Janák bros., která areál koupila poté, co skončil vinou špatného hospodaření klubů v dražbě. Dnes ale areál chátrá, kluby si stěžují na nedostatečnou podporu. „Nelíbí se mi to, tohle ale není problém na straně města," říká Mráz.

Podle Runda musí sportovcům stačit rozdělované granty. „Namátkou, například Sokol Malesice dostal v roce 2011 asi čtvrt milionu korun, pozemní hokejisté o rok dříve 400 tisíc korun, SK Senco půl milionu korun a tak se dá pokračovat," vypočítává Rund.

Areály chátrají

Areály sportovních klubů podle něj vznikaly v minulém století, například v tzv. akcích Z, nejsou podle něj mnohdy majetkově vyřešeny, často byly až dodatečně kolaudovány a jsou nyní ve špatném technickém stavu. Náměstek míní, že město za to nemůže nést zodpovědnost a finančně to řešit. „Alternativou pro tyto sportovce je využívání hřišť u škol, která by mohla být v provozu odpoledne a o víkendech," dodává Rund.

Radnici se léta nedaří postavit sportovní koncepci ve městě, kde by se stanovila jasná pravidla. I na městských sportovištích jsou totiž nejednotné nájmy, které město inkasuje. Například za pronájem stadionu ve Štruncových sadech včetně areálu v Luční ulici platí fotbalisté městu 750 tisíc korun nájmu ročně, za zimní stadion chce město ale jen 66 tisíc ročně. Stejnou částku platí i hokejbalisté, plavci na Slovanech nebo nájemci haly Lokomotivy.

Co zaplatí radnice

Letos bude dostavěn atletický stadion ve Skvrňanech, kam pošle cca 50 mil. Kč.

60 milionů korun spolyká fotbalový stadion ve Štruncových sadech.

Do střechy haly Lokomotivy, která je v havarijním stavu, musí město dát 48 mil. Kč.

Do zimního stadionu půjdou ´drobné´ investice do šaten či sprch.