Město už má územní rozhodnutí a momentálně architekt zpracovává dokumentaci pro stavební povolení. Stavět se má od příštího roku a termín dokončení je plánovaný na rok 2018.

Stavba haly vychází z priorit dokumentu koncepce sportu radního Michala Dvořáka. Ten chce ve městě rozšířit plochy pro sportování. V Plzni sice fungují tělocvičny škol nebo Městská sportovní hala na Slovanech, jenže kapacita na celé město nestačí. „Díky nové hale se rozšíří hodiny pro tréninky mládeže i dospělých badmintonistů, házenkářů, basketbalistů a dalších sportovců. Vydělají na tom všechny kluby. Hala bude ale sloužit i veřejnosti a školám, režim bude fungovat jako v hale TJ Lokomotiva," sdělil Petr Zelenka z magistrátního odboru správy infrastruktury.

Víceúčelová hala nebude určená pro mistrovské zápasy dospělých. Lze v ní ale pořádat utkání dětí.

Zázemí pro házenkáře

Na své zázemí se mohou těšit házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň. „Budou tu mít šatnu, kancelář, klubovnu 
a místnost pro porady před zápasy," řekl Zelenka. Rozměry hřiště budou stejné jako ty na házenou. Podle architekta Daniela Němečka by měla hala pojmout 200 lidí. „Je navržena mobilní tribuna, která by se dala v případě potřeby stáhnout," uvedl Němeček.

Hala by měla být čtyřpodlažní s několika šatnami. „Ve druhém patře bude zázemí áčka házenkářů Talentu," podotkl architekt. „Výkaz výměr se teprve dělá, ale odhadujeme, že hala bude stát 100 milionů korun," dodal Němeček.

Odbor správy infrastruktury chce mít technické záležitosti dokončené příští rok. „Pokud zastupitelstvo uvolní peníze, začneme stavět v roce 2017," konstatoval Zelenka.

Halu by měla provozovat TJ Lokomotiva, která se už stará o obě haly na Slovanech. „K dispozici asi dostanou i novou třetí halu. Bylo by nelogické, aby ji provozoval někdo jiný," dodal Zelenka.

Další hala na Slovanech

Na Slovanech vyroste už třetí hala. Před necelými třemi lety totiž radnice nechala postavit vedle stávající Městské sportovní haly druhé sportoviště za 50 milionů korun.

A ve stavbě víceúčelových sportovních hal by se mělo pokračovat i v budoucnosti. „Podle dokumentu koncepce sportu by bylo ideální postavit multifunkční halu 
v každém velkém městském obvodě," informoval Jiří Michalík z magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy s tím, že tuto myšlenku podpořila i komise sportu rady města.

Město investuje do sportu nemalé peníze. V současnosti staví dvě fotbalová hřiště pro TJ Slovan Spoje Plzeň na Skvrňanech. Práce jsou ve fázi terénních úprav. Termín kolaudace hřišť je stanoven do 15. listopadu letošního roku.