Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, jež se letos konala již počtrnácté, se přihlásil po čtvrté za sebou, přičemž dvakrát se probojoval do finálového kola. Jak sám říká, vítězství je pro něj splněný sen, ale i velký závazek.
„K práci výčepního jsem se dostal úplně omylem. Pracoval jsem v Anglii jako barman a pak jsem dostal nabídku, že bych mohl dělat výčepního v Praze. Ze začátku to bylo samozřejmě těžké, ale řekl jsem si, že když už něco takového dělám, tak to musím dělat pořádně. Takže jsem hodně chodil za svými kolegy, kteří byli v té době už mistři výčepní. Právě oni mi ukázali cestu a já se jí jen držel a šel dál,“ vysvětluje Balonek. „Je to pro mě absolutně to nejvíc, co můžu v profesním životě výčepního dokázat,“ dodává.
V plzeňském pivovaru, kde se o vítězi soutěže rozhodovalo, museli soutěžící předvést teoretické i praktické znalosti. „Pro mě byly určitě nejtěžší testy z historie a výroby piva – ty otázky zaskočily nejednoho z nás. Překvapila mě i náročnost senzorických zkoušek, kde jsme měli za úkol rozpoznat vady piv,“ popisuje dále Balonek.
Praktické zkoušky spočívající v čepování plzeňského piva už byly podle něj snadnější. „Čepování je náš denní chleba, ale je pravda, že před tou porotou vás nervozita dohoní, ať chcete nebo ne. Když si představíte, jaké osobnosti vám koukají pod ruce, je těžké zůstat úplně klidný,“ říká.