Vystoupení předznamená hostování dalších zajímavých evropských a českých tanečních a divadelních souborů. Do Plzně zavítá například německá choreografka Sasha Walz či tanečníci bratři Jiří a Otta Bubeníčkové. Nejen pro malé diváky je určené loutkové představení Matěje Formana Aladin, jež na jeviště Divadla Alfa přenese i slona v životní velikosti. Zhruba každý měsíc bude k vidění jedno představení.

Podle programového ředitele Jiřího Sulženka z pořádající Plzně 2015 se lidé nemusí bát, že by se jednalo o příliš alternativní kusy určené jen hrstce zájemců. „Je pravda, že plzeňští diváci asi nejsou zvyklí na tenhle typ představení. Vybrali jsme kvalitu, perfektní a zábavné věci, diváci nebudou zklamaní," myslí si Sulženko. Ačkoliv se jedná o špičku evropského divadla a tance, mají být podle Sulženka ceny vstupenek o třetinu levnější, než by byly v Praze. Majitelé Plzeňské karty mají navíc na všechna představení 20% slevu. Do prodeje budou vstupenky uvolňovány postupně.

Už v červnu Plzeň 2015 za startovací cenu 295 korun nabídla prvních 2015 vstupenek na představení nového cirkusu. Aniž by byl limit vyčerpán, akci v prosinci ukončila a lístky jsou už v nabídce za plné ceny. „Žádné z představení zatím není vyprodané. „Největší zájem je o vstupenky na Cirque Trottola, kde je prodána nejvíce polovina míst," uvedla mluvčí Plzně 2015 Mirka Reifová. Francouzský soubor v Plzni odehraje osm představení, kapacita stanu je 300 míst. 

Divadlo a tanec v Plzni

Plzeň – Evropská sezona divadla a tance, která je jedním z větších celků programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 v západočeské metropoli příští rok nabídne deset představení špičky evropského a českého tance a divadla.

„Kdybychom měli větší rozpočet, byla by divadelní scéna větší. Výběr, který máme k dispozici, je ale reprezentativní," říká programový ředitel Jiří Sulženko s tím, že náklady na tuto programovou část jsou podle něj srovnatelné s mezinárodní sekcí festivalu Divadlo. Legendu současného tance, německou choreografku Sashu Walz, tak do Česka po dvaceti letech přiveze Tanec Praha, a to díky finanční podpoře německé ambasády a Goethe Institutu.

Přední český soubor Cirk La Putyka pro Plzeň připravuje premiérové představení, které propojí klasický a nový cirkus. V prostoru jízdárny ve Světcích u Tachova zase vyroste věrná kopie barokního divadla, ve které hudební soubor Musica Florea uvede korunovační operu, jež se hrála pouze jedinkrát v roce 1723.

Změnou v programu je přesun vystoupení francouzského nového cirkusu Cirque Aïtal, jež se místo v únoru odehrají v září. Přesný termín zatím není znám. „Vstupenky mohou lidé v místě zakoupení vrátit do konce února. Za vstupenky placené online budou peníze vrácené automaticky," uvedla mluvčí Plzně 2015 Mirka Reifová.