Město totiž nyní po několikaletém odmítání dalo najevo ochotu pomoci klubu, který nemá peníze na pronájem a ani miliony na vypořádání se s majiteli pozemků pod travnatým hřištěm v Šeříkově ulici na Slovanech.

Magistrátní úředníci dostali za úkol aktualizovat seznam majitelů včetně jejich požadavků za m2. „Seznam předložím v září zastupitelstvu. To buď odkup pozemků schválí, nebo rozhodnutí nechá na novém zastupitelstvu. Těžko zatím říct, zda bychom je koupili najednou, nebo postupně," řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Klub má spočítáno, že by stačilo čtyři až pět milionů korun. Zhruba 13 tisíc m2 plochy patří čtrnácti soukromým majitelům a o některé části se dělí i tři majitelé. Zrzavecký uvedl, že jednal s jedním z vlastníků, který chce za pozemek 350 Kč/m2. Vzniká ale otázka, jestli se se sumou spokojí i ostatní vlastníci, aby dohoda nekrachla.

„Je nám jedno, jestli to město vyřeší odkupem, nebo výměnou svých pozemků za ty soukromníků. Věříme, že dodrží slovo a nenechá klub padnout," sdělil Ivan Eliáš z SK Smíchov Plzeň.

Do konce volebního období město hodlá pokladně pustit žilou ještě kvůli pozemkům TJ Sokol Letná, na nichž stojí budovy 28. ZŠ v Rodinné ulici na Doubravce. „Koupě pozemků pouze pod budovami by vyšla na šest milionů korun," pověděl Zrzavecký. Pokud by město chtělo i některé pozemky u budov, zaplatilo by sokolům osm milionů korun. Sokol za peníze postaví víceúčelové hřiště na svých pozemcích za areálem školy.